Novice

Olimpijske igre 2016 bodo v Riu

02. October 2009 Vrhunski Šport Na zasedanju IO Mok-a v Koebenhavnu je padla odločitev o tem kje bodo poletne olimpijske igre 2016.

Rio de Janiero je prireditelj poletnih olimpijskih iger leta 2016. Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja  je danes, nekaj minut pred 19. uro, na zasedanju v Koebenhavnu izbral prireditelja olimpijskih iger čez sedem let. V odločilnem krogu glasovanja je Rio premočno, s 66 glasovi proti 32-tim, premagal Madrid.

 

V prvem krogu glasovanja je nekoliko presenetljivo izpadel Chicago, ki je veljal za favorita, tudi zaradi podpore ameriškega predsednika Baracka Obame. V drugem krogu se je poslovil še Tokio, tako da sta se v odločilnem tretjem pomerila Madrid in Rio.

 

Brazilija bo prva južnoameriška država, ki bo gostila OI, vlada se je obvezala, da bo zagotovila sredstva, stroški projekta naj bi znašali 14,4 milijarde ameriških dolarjev, prav tako pa je organizacijo podprla širša javnost. Rio se je potegoval za igre leta 1936, 2004 in 2012, a se nikoli ni uvrstil v finale.

 

Takoj, ko je predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Jacques Rogge objavil odločitev Izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja je množica, ki se je zbrala na sloviti Copacabani dobesedno ponorela in začelo se je slavje, ki ga znajo uživati le Brazilci.