Novice

Predsednik države sprejel olimpijce

27. August 2008 Športne igre S sprejemom predsednika R Slovenije in in tistim pred Prešernovim spomenikom se je končal projekt Peking 2008.

Predsednik republike Danilo Türk je danes na gradu Brdo pri Kranju pripravil sprejem za člane slovenske reprezentance na letošnjih poletnih olimpijskih igrah v Pekingu. V nagovoru športnicam in športnikom, slovenskim olimpijcem in dobitnikom olimpijskih odličij je med drugim podprl zamisli o ureditvi statusa vrhunskih športnikov.

 

"Odličnost je tisto, kar nas pelje naprej, zato je treba najti načine, kako jo spodbujati," je med drugim poudaril predsednik države, ki je ob tem slovenskim olimpijcem izrazil veliko priznanje njihovim prizadevanjem in rezultatom ter se jim še enkrat zahvalil za vse, kar so storili za domovino in zaželel še veliko uspehov tudi v naprej. Zahvalil se je tudi Olimpijskemu komiteju Slovenije in vsem drugim, ki so sodelovali pri tem projektu.

Predsednik države podpira razmišljanja nekaterih športnikov - javno jih je izrazil dobitnik zlatega olimpijskega odličja Primož Kozmus -, o ureditvi statusa vrhunskih športnikov, ki se z največjih svetovnih športnih prireditev vračajo z najvišjimi dosežki.

 

Omenjene zamisli si po mnenju slovenskega predsednika zaslužijo resno razpravo. "Osebno bi se zavzel, da se nosilcem, nosilkam takih dosežkov omogoči neka dodatna podpora, renta in pomoč, ki bi jim zagotavljala eksistenco," je povedal predsednik Türk. Ta pomoč bi vsebovala tudi zavezo pomagati pri iskanju mladih talentov ter pri razvoju fizične kulture kot dela naše splošne kulture in pomagati pri tem da bomo kot družba napredovali, je razmišljal predsednik.

 

"Za predsednika republike ni prijetnejšega trenutka in boljše priložnosti, kot je ta, da lahko pozdravim spet doma tako uspešno delegacijo, ki nas je tako imenitno predstavljala na olimpijskih igrah, ter ob tej priliki povem, kako ponosni smo vsi skupaj v Sloveniji na vas, kako navdušeno smo spremljali vaše dosežke in kako dobro razumemo, da je za vsem tem ogromno vašega dela," je med drugim poudaril predsednik.

 

Pred začetkom velike zabave, ki jo je na Prešernovem trgu v Ljubljani za člane slovenske olimpijske odprave pripravil Olimpijski komite Slovenije, je olimpijce nocoj v ljubljanski mestni hiši sprejel ljubljanski župan Zoran Janković. Športnicam in športnikom, ki so se udeležili letošnjih poletnih olimpijskih iger v Pekingu, je ljubljanski župan v imenu glavnega mesta Slovenije izrekel iskrene čestitke z besedami: "Zame ste vsi zmagovalci. Zame ste vsi najboljši, boljši od najboljših, ne samo tisti, ki ste dobili medalje." Za točne so se izkazale županove napovedi, da bodo slovenski športniki osvojili pet olimpijskih medalj. "Celo nekatera imena sem zadel," je dejal župan Janković.

 

"Danes je čas, ko bi se vsi radi z vami slikali. Tega nam ne zamerite," je parafraziral besede slovenskega pekinškega olimpijskega zmagovalca Primoža Kozmusa. "To je čas, ko smo vsi ponosni, da smo Slovenci. To je čas, ko se delijo aplavzi in govorijo lepe besede. Jutri, pojutrišnjem pa boste spet ostali na tistem, kar ste bili, sami s svojimi ekipami, ko boste trenirali, garali. Torej počeli tisto, kar nihče ne vidi," je med drugim dejal ljubljanski župan v nagovoru slovenskim olimpijcem.

 

Športnike je ob tem pozval, da naj ne pozabijo, da so olimpijske kolajne in vse prekrasne uvrstitve plod prizadevanj ne le športnikov, temveč tudi njihovih trenerjev, klubov, športnih zvez, Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) in sponzorjev. "Vsak je prispeval kamenček, da je prišlo do rezultata," je dejal. Kljub uspehom olimpijske odprave pa je Jankovićeva "velika žalost", da se olimpijskih iger niso udeležili slovenski košarkarji in rokometaši.

 

Ob čestitkah športnikom je ljubljanski župan izrekel tudi zahvalo OKS in njenemu predsedniku Janezu Kocijančiču, ki se ne namerava več potegovati za nov mandat na čelu OKS. Zaradi njegovega prispevka slovenskemu športu in udejstvovanja v okviru Mednarodnega olimpijskega komiteja bo ljubljanski župan predlagal, da se Kocijančiču podeli naslov častnega predsednika OKS.

 

Nato se je slavje nadaljevalo na prepolnem Prešernovem trgu, na katerem so Ljubljančani pozdravili junake iz Pekinga.