Novice

Še 100 dni do olimpijskih iger v Londonu

18. April 2012 London 2012, Olimpijska reprezentanca Slovenije Le še dobre tri mesece nas loči do največjega športnega dogodka, na katerem bo letos nastopilo več kot 10.500 športnikov iz 204 držav.

Do uradnega začetka olimpijskih iger v Londonu je le še sto dni. Predsednik organizacijskega odbora iger Sebastian Coe je prejšnji teden napovedal, da bo največ medalj v žep pospravila Kitajska, sledile pa ji bodo Združene države Amerike in Rusija. Olimpijski ogenj, ki oznanja 14,7 milijarde vreden projekt, bo v London prispel 19. maja, potem ko bo prepotoval 12.875 kilometrov dolgo pot okoli sveta.


Coe, dvakratni olimpijski prvak na 1500 metrov, na letošnjih igrah napoveduje največ uspeha Kitajski, ki bo po njegovem premagala zadnjo zmagovalko skupnega seštevka po številu osvojenih odličij, ZDA, tretje mesto pa naj bi po Coejevih izračunih pripadlo Rusiji.


Pred štirimi leti v Pekingu so Kitajci osvojili 100 medalj, letos jim jih pripisujejo 103, od tega 43 zlatih. Obeti so za Američane, ki so na zadnjih igrah posegli po kar 110 odličjih, precej slabši - osvojili naj bi jih 82. Tretjeuvrščeni Rusi pa naj bi v domovino odnesli 76 medalj, tistih z zlatim sijajem naj bi bilo 30.


Poznavalci predvidevajo še bolj zaostren boj za četrto mesto med reprezentancami Nemčije, Francije, Avstralije in Velike Britanije. "Nemci bodo nastopili z najmočnejšo ekipo do zdaj, prav tako so izredno močni Francozi in Avstralci. Britanci pa bodo imeli pri ubranitvi četrtega mesta iz Pekinga prednost domačega terena," je razmerje moči komentiral Coe.


"Največji zvezdi letošnjega tekmovanja bosta zagotovo jamajški atlet Usain Bolt in ameriški plavalec Michael Phelps," še razmišlja Coe. Trenutnega olimpijskega in svetovnega prvaka v teku na 100 in 200 metrov ter svetovnega rekorderja v obeh disciplinah (9,58 in 19,19 sekunde) je Coe primerjal kar z legendarnim boksarjem Mohamedom Alijem: "O njem govorijo vsi otroci v šoli. O njem se pogovarjajo na ulicah in po domovih. Njegovo ime je povsod."


London se sooča tudi s težavami. Novica o protestih delavcev podzemne železnice, ki naj bi se dogajali prav v času olimpijskih iger, pa nekdaj izvrstnega atleta ne skrbi preveč: "Mislim, da bo vse potekalo popolnoma brez težav ter da bomo v letošnji predstavi vsi neskončno uživali."