Oglejte si stran ZOI Pjongčang 2018

Kliknite tukaj in spremljajte 71 člansko olimpijsko reprezentanco Slovenije v Pjongčangu na spletnih straneh Olimpijskega komiteja Slovenije. Na voljo so nastopi, rezultati, slike, videi, novice in še mnogo drugih zanimivosti.

“Vzemite si nazaj svoje ulice… vzemite si nazaj svojo prihodnost”

"Vzemite si nazaj svoje ulice - vzemite si nazaj svojo prihodnost"

V okviru projekta “Vzemite si nazaj svoje ulice… vzemite si nazaj svojo prihodnost” sta OKS obiskala svetovalca progama “Aktivno mesto”, John Marsden, vodja oddelka za javno zdravje mesta Liverpool in dr. Lynne Boddy, profesorica na univerzi John Moores v Liverpoolu.  
Na dvodnevni delavnici, 19. in 20. maja, sta gosta predstavila uspešne načine vodenja lokalne politike za vzpostavitev aktivnih mest ter predstavila nekaj primerov dobre prakse. Na delavnici so sodelovali predstavniki športnih organizacij in mestnih skupnosti. 

Mesto Ljubljana se je na iniciativo OKS v projekt “Aktivno mesto” vključilo z dogodkom Pohod ob žici, ki predstavlja primer dobre prakse aktivnosti na prostem, namenjen vzpodbujanju javnosti h gibalni aktivnosti. Ljubljana se skupaj s sedmimi drugimi svetovnimi mesti poteguje za pridobitev standarda kakovosti “Aktivno mesto”.

Projekt podpira Mednarodni olimpijski komite.
Več informacije je na voljo na spletni strani organizacije TAFISA www.tafisa.net. 
 
 

Svet se spoprijema s krizo telesne neaktivnosti, ki prerašča v epidemijo ter uničuje gospodarstvo in desetka človeški potencial. V Sloveniji se 22 % prebivalstva nikoli ne ukvarja s športom oziroma z rekreacijo, le 20% prebivalstva pa je včlanjenega v športni klub ali fitnes center. Na vprašanje, zakaj so telesno neaktivni, je 45 % državljanov odgovorilo, da preprosto nimajo časa za šport. Druga težava, ki so jo navedli, je, da je ukvarjanje s športom predrago. Tak položaj je sicer nesprejemljiv, vendar ga lahko ustavimo.

Šport in telesna aktivnost ne zahtevata vedno posebnih objektov. Izvajati ju je mogoče zunaj organiziranih struktur, na primer na odprtih in javnih površinah, kot so parki, ulice in trgi. Študije kažejo, da se ljudje radi rekreirajo na odprtih površinah. In res, kar 60 % prebivalcev Slovenije pravi, da telesno aktivnost in šport izvajajo na javnih površinah. Toda za spodbujanje tega trenda lahko storimo še več in telesno aktivnost omogočimo prav vsem.

Javne in odprte površine so tiste, na katerih odraščamo, odkrivamo svet, se zabavamo, preživljamo čas z družino in prosti čas, potujemo v šolo, na univerzo ali delo. So temelj življenja v vsaki skupnosti in imajo zaradi svoje narave potencial za aktivno preživljanje časa z rekreacijo. 

Program ''Prisvojite si nazaj svoje ulice … Prisvojite si nazaj svojo prihodnost!'' spodbuja uporabo odprtih in javnih površin v okviru športa za vse in telesno aktivnost skozi vse leto. Prizadeva si za razvijanje strategije Aktivnega mesta za dolgoročni uspeh programa in izboljšanje kakovosti življenja v mestu. Skladno s tem si tudi OKS-ZŠZ prizadeva v svojo skupnost vnesti številne zdravstvene, gospodarske in družbene koristi programa Športa za vse ter svojim prebivalcem omogočiti vključitev v telesne aktivnosti.Oglejte si film z dogodka "Pohod ob žici in Tek Trojk"

Glavni sponzorji

Veliki sponzorji

Sponzorji