Oglejte si stran ZOI Pjongčang 2018

Kliknite tukaj in spremljajte 71 člansko olimpijsko reprezentanco Slovenije v Pjongčangu na spletnih straneh Olimpijskega komiteja Slovenije. Na voljo so nastopi, rezultati, slike, videi, novice in še mnogo drugih zanimivosti.

Napotki za zdravo vadbo so recept za zdravo življenje

Napotki za zdravo vadbo

Raziskave kažejo, da je telesna neaktivnost četrti najpogostejši faktor tveganja za predčasno smrt in da stroški javnega zdravstva naraščajo hitreje od bruto družbenega proizvoda.

Številne evropske države se tega problema zavedajo in ukrepajo. Eden od primerov dobre prakse je vsekakor Finska, kjer družinski zdravniki poleg medikamentov predpisujejo tudi športno vadbo in na ta način spodbujajo prebivalstvo k aktivnemu življenjskemu slogu s športom. Ugotovitve kažejo izredne pozitivne učinke tega projekta na blaginjo države, saj se je strošek zdravljenja posledic neaktivnega življenjskega sloga zmanjšal za skoraj 5-krat.

Pomena zdravega načina življenja s športom se zavedamo tudi na Olimpijskem komiteju Slovenije, povečevanje števila športno aktivnega prebivalstva pa je eden naših pomembnejših strateških ciljev. S projektom Napotki za zdrav način življenja (v preteklosti "Recept za zdravo življenje s športom"), ki ga na OKS vodimo že vse od leta 2000, skušamo spodbuditi slovensko javnost h gibalni aktivnosti, predvsem pa delovati interdisciplinarno in z združevanjem zdravstvene in športne stroke iskati sinergijske učinke za javno dobro. 

Večletni uveljavljeni projekt »Recept za zdravo življenje s športom« posodabljamo in usklajujemo z aktualnimi projekti sorodnih vsebin, da pridobi na uporabni vrednosti, v skladu s pomlajenimi in aktualiziranimi vsebinami tega področja, ki se v zadnjem času prepletajo na področju gibalne in telesne dejavnosti ter športa in zdravstva. Iz osnovne namere usmerjanja populacije v telesno dejavnost s pomočjo »Recepta«, ki se je zaradi novih pristopov zdravstva začela odmikati svoji primarni nameri, se v zadnjih letih namreč zadeve urejajo tudi na sistemski ravni, kjer je OKS-ZŠZ aktivno vključen v projekt integracije športa in zdravstva preko dela kineziologov na širši lokalni ravni. Ker je bil model, po katerem je bil celoten program zasnovan, s strani Sveta Evrope, preko ekspertne skupine Evropske komisije prepoznan za primer dobre prakse v Evropi, bi bilo nujno uporabno vrednost le-tega ustrezno predstaviti tudi slovenski ciljni populaciji – uporabnikom dosedanjega »Recepta« ter novim uporabnikom. Zato smo temeljne vsebine aktualne publikacije posodobili, nadgradili z novimi trendi in predvsem s strokovnimi vsebinami, ki bodo uporabnikom v neposredno ter konkretno pomoč pri upravljanju s procesom lastne aktivacije v smeri ohranjanja zdravja ter spodbujana telesne dejavnosti za zdravje.

Brošura z napotki za aktivno in zdravo življenje s športom vsebuje informacije o sodelovanju športne in zdravstvene stroke ter napotke posamezniku kako ukrepati, nasvete za vadbo, uravnoteženo prehrano ter druge strokovne informacije. Nenazadnje pa uporabnikom nudi tudi možnosti za dodatne programe, ki jih posebej priporočita strokovnjaka zdravnik ter kineziolog. 
 
 

  
 
Brošuro si lahko ogledate tukaj Lahko si jo tudi prenesete na svoj računalnik in natisnete.


Projekt sofinancira:


 
 
 

Glavni sponzorji

Veliki sponzorji

Sponzorji