OI Pariz 2024

Podpis sporazuma o sodelovanju z Olimpijskim komitejem Kitajske

Podpis sporazuma o sodelovanju z Olimpijskim komitejem Kitajske
V sklopu 2. kitajsko - slovenskega zimsko športnega razvojnega foruma, ki je te dni v Kranjski gori in Planici, sta se na delovnem sestanku srečali tudi delegaciji olimpijskih komitejev Kitajske in Slovenije.
Z visoko kitajsko delegacijo, na čelu z Gou Zhongwenom, kitajskim ministrom za šport, ki je obenem predsednik nacionalnega olimpijskega komiteja se je Bogdan Gabrovec s sodelavci na delovnem sestanku srečal že prvega dne obiska kitajskih prijateljev v Sloveniji. Najprej je gostom na kratko predstavil največje športne dosežke slovenskih športnikov in športnic. Poudaril je vzorno dosedanje sodelovanje med obema olimpijskima komitejema, predvsem na področju športne infrastrukture ( Planica) in organizacije športnih tekmovanj s poudarkom na zimskih športih. Kitajski gost se je izkazal s temeljitim poznavanjem odličnih dosežkov slovenskih športnikov. Tudi on ni mogel verjeti kaj zmore le dvomilijonski narod. Izrazil je trdno prepričanje in željo po nadgradnji dosedanjega sodelovanja in razširitvi le tega tudi na letne športne.

Blaž Perko, generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije se je najprej spomnil vzorno organiziranih olimpijskih iger v Pekingu 2008 in izrazil trdno prepričanje, da bo temu tako tudi na zimskih igrah v Pekingu 2022. Že več kitajskih delegacij je v minulih dveh letih obiskalo Slovenijo in se k nam, po besedah Kitajcev, prišlo učit. Športna Slovenija in njeno znanje bo vedno na voljo je poudaril Perko. Ne preseneča, da je v Aziji na začasnem delu kar nekaj slovenskih trenerjev, ki pripravljajo kitajske športnike za največjo predstavo v letu 2022.

Namestnik generalnega sekretarja za marketing in finance Matic Švab je goste presenetil z oceno pripravljenosti, ki so jo organizatorji že dosegli; ta je na visoki ravni, pa čeprav sta do iger še dobri dve leti. Slovenska delegacija je namreč že obiskala prizorišča naslednjih zimskih olimpijskih iger in, med drugim,  že izbrala lokacijo za Slovensko hišo, ki bo logično nadaljevanje Pjongčanga in Tokia.

Danes sta predsednika nacionalnih komitejev Kitajske in Slovenije Gou Zhongwen in Bogdan Gabrovec v Kranjski gori, v uvodu 2. kitajsko - slovenskega zimsko športnega razvojnega foruma, podpisala Sporazum o sodelovanju, ki formalizira bogato vsebinsko delo na strokovni ravni in še bolj utrjuje nadaljno pot k še več znanja v športu.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji