Usposabljanje SD1

Jernej Kruder s posebnim povabilom za Toulouse

Jernej Kruder s posebnim povabilom za Toulouse
Štirje Slovenci bodo nastopili na kvalifikacijskem tekmovanju, na katerem bodo podelili preostale vstopnice za nastop na poletnih olimpijskih igrah prihodnje poletje v Tokiu. Na tekmo v Toulousu so se neposredno uvrstili trije Slovenci Anže Peharc, Lučka Rakovec in Mia Krampl. Na podlagi posebnega povabila pa bo v Francijo letel tudi Jernej Kruder.
Mednarodna zveza za športno plezanje je predlagala razširitev seznama nastopajočih v olimpijskih kvalifikacijah, Mednarodni olimpijski komite temu ni nasprotoval in je potrdil, da se seznam udeležencev turnirja v Toulousu razširi, kar je seveda zelo dobra informacija za slovenski tabor.
Zadnjo besedo o posebnih povabilih za Toulouse je tako imel Mednarodni olimpijski komite, ki je Planinsko zvezo Slovenijo seznanil, da so Jerneja Kruderja, pridružil se je Anžetu Peharcu, Lučki Rakovec in Mii Krampl, potrdili kot udeleženca kvalifikacijskega turnirja. Ta se bo začel 28. novembra, sklenil pa 1. decembra.

Prvih osem olimpijskih vozovnic v ženski oziroma moški konkurenci so razdelili avgusta po končanem svetovnem prvenstvu na Japonskem. Med prvimi, ki so si zagotovili zgodovinski premierni olimpijski nastop v športnem plezanju v Tokiu, je bila Janja Garnbret z osvojenimi naslovi svetovne prvakinje v balvanih, težavnosti in kombinaciji. Garnbretova je sezono končala kot najboljša tudi na lestvici kombinacije svetovnega pokala.

Toulouse bo določil naslednjo olimpijsko šesterico med ženskami in moškimi. Zaradi omejenega števila nastopajočih na OI v Tokiu ima vsaka država na voljo le po dve olimpijski kvoti med ženskami oziroma moškimi. Za premierni olimpijski naslov prvaka oziroma prvakinje v športnem plezanju se bo na Japonskem pomerilo vsega 20 olimpijk in 20 olimpijcev. Rakovčeva in Kramplova se bosta udarili za preostalo slovensko kvoto med ženskami. Obe slovenski kvoti med moškimi sta še nezasedeni. S Toulousom se sicer ne bodo izčrpale vse možnosti, se pa bodo zelo priprla olimpijska vrata.

Prihodnje leto bo na sporedu še pet celinskih prvenstev v olimpijski kombinaciji. Evropsko bo med 16. in 18. aprilom v Moskvi. V Tokio pa bosta s stare celine odpotovala le še evropska kombinacijska prvak in prvakinja. Tripartitna komisija mednarodne zveze bo podelila še dve olimpijski povabili, plezalki in plezalcu.

 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji