Usposabljanje SD1

V Lozani v festivalskem vzdušju otvorili III. mladinske olimpijske igre

V Lozani v festivalskem vzdušju otvorili III. mladinske olimpijske igre
V Lozani so se z današnjo otvoritveno slovesnostjo začele tretje mladinske zimske olimpijske igre. Mesto ob Ženevskem jezeru, kjer se je začelo olimpijsko gibanje moderne dobe in kjer ima sedež Mednarodni olimpijski komite, gosti 1872 udeležencev iz 79 držav, rekordno število mladih športnic in športnikov, starih od 15 do 18 let.
Dvig olimpijske zastave s petimi olimpijskimi krogi, branje olimpijske zaprisege ter prižig olimpijskega ognja s plamenico, tako kot na olimpijskih igrah članov, v novozgrajeni Areni Vaudoise je pomenil začetek dvotedenskega športnega dogajanja, ki se bo sklenilo 22. januarja. Slovesnost je potekala ob navzočnosti predsednika olimpijskega gibanja Thomasa Bacha in predsednice švicarske konfederacije Simonette Sommaruga, ki je uradno igre razglasila za odprte.
Mladi športniki se bodo pomerili v eni od 16 športnih panog, se družili, spletali nova poznanstva ter v praksi spoznavali pomen vrednot olimpizma, kot so prizadevanje za odličnost, izkazovanje spoštovanja in praznovanje prijateljstva. Predsednik MOK Bach je mladim športnikom ob pehanju za športnimi dosežki zlasti položil na srce pomen medsebojnega spoštovanja med športniki in pravil poštene igre oziroma fair playa.
Slovesnost je postregla s prepletom švicarske tradicije, vrhunec je bil nastop ansambla alpskih rogov, zgodovine olimpizma, prav v Lozani je oče modernih olimpijskih iger Pierre de Coubertine obudil duha antičnega olimpizma, ter različnih plesnih in glasbenih točk, za katere so poskrbeli čarobni svetlobni učinki, umetnostni drsalci, plesalci in akrobati.
Olimpijski ogenj, ki ga bodo po koncu slovesnosti preselili na lokacijo na Evropskem trgu v središču Lozane, kjer bo gorel do konca iger, je prižgala najmlajša članica švicarske reprezentance umetnostna drsalka Gina Zehnder. Plemenico ji je predela akrobatka, ki je razdaljo "pretekla" po zraku, viseč na vrveh.
Slovenska delegacija z 39 mladimi športniki je med večjimi. A ni največja. Ta šteje 112 mladih športnikov, z njo se ponašajo gostitelji Švicarji.
Za alpske smučarje se bodo igre začele že v petek, ko bo na sporedu boj za prva kompleta odličij v superveleslalomu. Slovenske barve bodo zastopali Nika Murovec, Lina Knific, Anja Oplotnik, Rok Ažnoh, Rok Stojanovič in Martin Križaj, ki je v uvodnem delu slovesnosti ob začetku iger na mimohodu zastav udeleženk nosil slovensko zastavo.
Slovenijo bodo zastopali tudi tekmovalci v curlingu, biatlonci, deskarji, mešana hokejska ekipa, nordijski kombinatorci, sankači, smučarji prostega sloga, skakalci in smučarji tekači.
Slovenski delegaciji se je v olimpijski vasi, novozgrajenem objektu Vortex, pravi arhitekturni lepotici v obliki kroga, pridružila tudi uradna maskota Olimpijskega komiteja Slovenije simpatični lisjak Foksi.
Slovenski mladi športniki so s prvih iger leta 2012 v Innsbrucku in drugih leta 2016 v Lillehammerju domov prinesli 12 kolajn, štiri zlate, štiri srebrne in štiri bronaste.
Za zdaj le vreme ne sodeluje z organizatorji. V Lozani ni snega niti za vzorec, temperature pa so bolj spomladanske kot zimske.
Švica igre pripravlja skupaj s Francijo. Tekmovanja se bodo vrstila v Lozani, kantonu Vaud, prizoriščih v francosko govorečem delu Švice Romandiji (La Vallee de Joux, Leysin, les Diablerets, Villars), v Champeryju v kantonu Valais, v St. Moritzu v kantonu Grisons ter čez mejo na območju francoske Jure (Les Rousses, nordijski center Les Tuffes).

FOTOGALERIJA
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji