Slovenska sankaška prihodnost na zimskih mladinskih olimpijskih igrah

Slovenska sankaška prihodnost na zimskih mladinskih olimpijskih igrah
V olimpijski prestolnici Lozani se nadaljujejo tekmovanja na zimskih mladinskih olimpijskih igrah. Na petkovem sporedu so bile prve končne odločitve v sankanju. Tekmovanja potekajo na povsem drugem koncu Švice v več kot 400 km oddaljenem St. Moritzu. Na startu so bili tudi trije mladi slovenski sankači.
Prva na sankališču so bila dekleta, ki so se pomerila v posamični sankaški preizkušnji. Zmagala je Nemka Merle Malou Fräbel pred rojakinjo Jessico Doreen Degenhardt na drugem in Rusinjo Diano Loginovo na tretjem mestu. Šestnajstletna slovenska sankačica Ema Kovačič je v konkurenci 24 tekmovalk v enosedu osvojila 21. mesto.

Slovenija je imela predstavnika tudi v sankaškem dvosedu. Slovenske barve sta zastopala 14-letna Lovro Kovačič in Tian Badžukov, ki sta v konkurenci desetih dvosedov osvojila deveto mesto. Zmagal je nemški dvosed Moritz Jäger/Valentin Stüdte pred latvijskim Kaspars Rinks/Ardis Liepinš na drugem in ruskem Mihail Karnauhov/Jurij Čirva na tretjem mestu. Romuna nista startala, Ukrajinca pa sta bila diskvalificirana.
Trener in spremljevalec mladih sankačev v Švici je nekdanji reprezentant in olimpijec Domen Pociecha. V Sankt Moritzu, kjer je pred tremi leti blestela alpska smučarka Ilka Štuhec in osvojila svoj prvi naslov svetovne prvakinje v smuku, so imeli sankači najprej na sporedu treninge.
Vsi sankači in sankačice so lahko preizkusili progo že dan po odprtju iger mladih, in sicer iz starta nižje, tako imenovanega Horse Shoea. Lovro Kovačič, Tian Badžukov in Ema Kovačič so na progi v St. Moritzu prvič sankali, tako da je bilo čutiti nekaj živčnosti. Dvojec Kovačič-Badžukov je žal prvo vožnjo končal s padcem pri hitrosti večji od 100 km/h. Pri tem se je lažje poškodoval, odpeljali so ga v bolnišnico na pregled. K sreči ni bilo nič zlomljeno, je sporočil Pociecha.
Treninge na progi so imeli še v naslednjih dneh. Konstantno so izboljševali vožnje in čase. Slovenska tekmovalka v sankaškem enosedu se je uvrščala med 20. in 22. mestom, slovenski dvojec pa okrog desetega mesta. Veliko športnikov se je soočalo s padci in težavami, saj je proga zahtevna in hitra.

V dnevih, ko ni bilo treningov, so pripravljali sani, trenirali v telovadnici in se učili. Ogledali so si nekaj tekem hitrostnega drsanja, se udeležili podelitve medalj hitrostnim drsalcem in pokazali podporo ostalim športnikom. Športniki so se tudi družili z ostalimi športniki, kovali nova prijateljstva, se udeleževali različnih aktivnosti v okvirju izobraževanj Athletes 365. Sodelovali so tudi na dogodku Focus day, ki ga je pripravila Mednarodna sankaška zveza FIL.

V ponedeljek bo tudi moštveno tekmovanje mešanih ekip, v katerem mora sodelovati dekle, fant in dvojica. Najprej starta dekle in, ko prečka cilj, mora v izteku udariti oznako, ki visi približno meter nad tlemi. Ko to stori, se fantu na startu odprejo vrata in lahko starta. Ko tudi on udari oznako v cilju, se vrata odprejo še dvojici in, ko dvojica udari oznako, se čas ustavi.
Ker slovenska ekipa ne premore fanta v enosedu, so Slovenci moči združili s Kitajci. Tako bodo ekipo sestavljali Ema Kovačič, Bao Zhenyu, Lovro Kovačič in Tian Badžukov. Sodelovalo bo 14 ekip. V nedeljo sankače čaka trening, da se športniki seznanijo s štartnimi vratci in oznako v cilju, ki jo morajo zadeti pri hitrosti približno 100 km/h.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji