Usposabljanje SD1

Slovenski smučarski skoki imajo olimpijsko prihodnost, srebrni Mark Hafnar

Slovenski smučarski skoki imajo olimpijsko prihodnost, srebrni Mark Hafnar
Mark Hafnar je osvojil srebrno kolajno v smučarskih skokih na zimskih mladinskih olimpijskih igrah v Lozani. Član SK Triglav Kranj je v nordijskem centru Les Tuffes v francoski Juri s finalno daljavo 89 metrov (247,1 točke) poskrbel za četrto slovensko kolajno na letošnjih ZOI mladih.
Zaradi vetra so odpovedali poizkusno serijo. V prvi seriji je Hafnar poskrbel za četrti najboljši dosežek, njegov skok 91 metrov pa je bil drugi najdaljši. V finalu pa je skočil na stopničke za še peto slovensko kolajno v posamičnih preizkušnjah v smučarskih skokih na ZOI mladih.
Prav na vseh treh izvedbah zimskih olimpijskih iger mladih športnikov so mladi slovenski skakalci osvajali odličja.
V Lillehammerju pred štirimi leti sta bila zlata Ema Klinec in Bor Pavlovčič. Na prvih ZOI mladih v Innsbrucku pred osmimi leti je bil zlat Anže Lanišek, Urša Bogataj pa bronasta. Slovenci visoko ciljajo tudi na mešani ekipni tekmi.
"Koncentracijo sem držal na maksimumu in tudi motivacijo, ker mi treningi niso šli tako dobro, in se mi je zdelo, da se je pokazalo v pravem trenutku," je po zahtevni preizkušnji, ki jo je motil veter, na novi 90-metrski skakalnici v nordijskem centru na francoski strani pogorja Jure na območja Premanona dejal skakalec iz Stražišča pri Kranju.
"Konkurenca je definitivno močna, se pa poznamo že s prejšnjih mednarodnih tekem. Sam sebe nisem uvrščal med favorite, prišel sem samo z željo narediti skoke, tako kot sem jih delal na prejšnjih treningih in tekmovanjih," je bil sproščen 17-letni Hafnar, za katerega razvoj sta skrbela oziroma skrbita Matjaž Triplat in Tilen Gros.

Hafnar je nase opozoril že tik pred odhodom v Švico na igre mladih z zmagama na tekmah alpskega pokala v Oberstdorfu, na veliki skakalnici. "Načeloma sem ljubitelj velikih skakalnic, ampak vseeno je treba skoke narediti na manjši ali na večji skakalnici in se obrestuje, če se to da," je povedal.
Skakati je začel, ko je bil star pet let in takoj vzljubil šport. "Na tem uspehu želim graditi naprej in upam, da se nikoli ne bom naveličal. Ne mislim si delati kakšnih posebnih ciljev. Ko bom prišel nazaj domov, bom šel takoj naprej trenirati," je dejal Hafnar, ki ima za skakalca vsekakor neobičajnega vzornika. To je sloviti košarkar v severnoameriški ligi NBA LeBron James: "Je res vzor za vse športnike in se zgledujem po njem."
Igre si bo najbolj zapomnil po noči pred tekmo: "Zaspal sem šele ob pol drugi uri zjutraj, očitno se mi je zelo zanimiv zdel strop, saj sem v njega gledal skoraj celo noč."
V skokih je zmagal Avstrijec Marco Wörgötter, ki je vodil že po prvi seriji. V prvi seriji je skočil 91,5 metra, v finalu pa 90 metrov, slavil pa je z izkupičkom 257,7 točke.
Drugi Slovenec Jernej Presečnik (233,8 točke) je osvojil šesto mesto.

Zmagovalka posamične preizkušnje smučark skakalk je Rusinja Ana Špinjeva (229,6 točke). Najboljša Slovenka je bila Lara Logar na sedmem mestu (191,6 točke), Pia Mazi je osvojila 16. mesto (176,8 točke).
Hafnarjeva je že četrta slovenska kolajna na letošnjih ZOI mladih v Lozani. Alpski smučar Rok Ažnoh je srebro osvojil v superveleslalom. Maks Perčič in Tjaš Lesničar pa sta osvojila zlato in srebro kot člana mednarodno mešanih zasedb na turnirju hokeja 3 na 3. Njuni kolajni ne štejeta v nacionalno kvoto, tako da ima Slovenija uradno na ZOI mladih, upoštevajoč dosežke iz Innsbrucka, Lillehammerja in Lozane, 14 kolajn.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji