Usposabljanje SD1

Predzadnji tekmovalni dan na zimskih mladinskih olimpijskih igrah v Lozani

Predzadnji tekmovalni dan na zimskih mladinskih olimpijskih igrah v Lozani
Na zimskih mladinskih olimpijskih igrah športnikov v starosti do 18 let v Lozani se dvotedensko dogajanje približuje svojemu koncu. Na prireditvenem prostoru Medal Plaza v središču Lozane so podelili že večino kolajn. Končujejo se tudi slovenski nastopi. Marta Rihtaršič in Liza Gregori sta za konec ZOI mladih nastopili v mednarodnih ekipah.
Edina slovenska predstavnica v smučarskem krosu na prizorišču v Villarsu 17-letna Škofjeločanka Marta Rihtaršič je posamično preizkušnjo v krosu končala na 11. mestu v konkurenci 24 tekmovalk. Od napredovanja v finalne boje pa jo je ločila zgolj ena točka.
S pogumnimi nastopi si je prislužila tudi svojstveno in zanimivo ekipno preizkušnjo, v kateri so se na progi za kros pomerili deskarji in smučarji na mednarodnem turnirju pod nevtralno olimpijsko zastavo s petimi krogi.
Na startu je bilo dvanajst ekip. Rihtaršičeva je bila članica ekipe 12, v kateri sta bila deskarka in deskar iz Madžarske in Romunije ter smučar iz Madžarske. Ekipa je tekmovanje končala v četrtfinalu.

V Champeryju pa so za konec iger mladih pripravili še mednarodni turnir nacionalno mešanih ekip v žensko-moških dvojicah, prav tako pod nevtralno olimpijsko zastavo. Od Slovencev je bila najuspešnejša Liza Gregori. Sedemnajstletnica iz Blejske Dobrave je tekmovala v paru s Švicarjem Maximilianom Winzem, s katerim sta dosegla dve zmagi. Najprej sta s 7:3 premagala korejsko-dansko navezo, nato pa še ameriško-kanadsko z 8:6. V osmini finala pa ju je zaustavil kitajsko-češka kombinacija Junhang Pei/Vit Čabikovski z 8:2.
V Champeryju so v dvojicah v curlingu nastopili še Sara Rigler, Bine Sever in Jakob Omerzel, ki pa nastope končali že v prvem krogu.

Odlični dosežki smučarske tekačice Anamarije Lampič v ženski ter zelo spodbudni dosežki Mihe Šimenca v moški konkurenci ter odlično trenersko delo se odražajo tudi na prizorišču zimskih olimpijskih iger mladih v pogorju Jure nad Lozano. Nase so v smučarskem teku opozorili Jošt Mulej, Anže Gros ter Klara Mali in Hana Jamnik Mazi.
Edino, kar je manjkalo v tem delu švicarske Romandije ob meji s Francijo, je bil sneg. Tega so morali pripeljati s tovornjaki od drugod, da so lahko pripravili tekmovališče in spravili pod streho tri dneve tekmovanj. Mlade smučarske tekače je čakal trojni tekmovalni spored, kros in sprint v prosti ter razdalja v klasični tehniki, pet km za dekleta in deset km za fante.
Drugo mesto Lampičeve na pet km v klasični tehniki ter četrto mesto v sprintu prosto na prvih igrah leta 2012 v Seefeldu ostajata tudi po Lozani najboljša slovenska dosežka v smučarskem teku na ZOI mladih.
Če so bila doslej v ospredju dekleta, pa sta v Švici izstopala tekača Gros in Mulej. V krosu sta se oba borila v finalu, v sprintu pa je v finalu nastopil Gros, ki ga je v tek usmeril oče, trener in serviser Aleš Gros, ki je z njim tudi v Švici. Distanco sta danes oba končala v prvi trideseterici, Mulej na 25., Gros na 27. mestu.
"Gre za izjemen dosežek za fantovsko reprezentanco, zasluga za to je tudi najino rivalstvo že od mlajših kategorij in tudi zelo dobra najina generacija. Trdo delo, dobra psihična pripravljenost, takšen mozaik se mora skupaj sestaviti, da potem nastane dober rezultat," je dobre nastope ocenil 18-letnik iz Mlake pri Kranju.

Gros je na sprinterski preizkušnji kot edini neSkandinavec v finalu posegel po petem dosežku, v krosu, gre za disciplino, ki še ni sporedu svetovnega pokala, pa je bil osmi, njegov pet mesecev mlajši moštveni partner Mulej iz Gorij pri Bledu deveti.
Obema še dodatno motivacijo predstavljajo uspehi Lampičeve in Šimenca. "To je velik plus za našo reprezentanco, ki je zelo majhna in tudi proračun je temu primeren. Mislim, da se zaradi teh vrhunskih rezultatov zvišuje status Slovenije, njena prepoznavnost in mislim, da je to zelo lepo in pozitivno tudi za mlajše skupine, kot smo mi," je povedal Mulej, ki se mu je v finalu krosa na zelo razgibani progi s klanci, spusti in finalnim skokom zlomila palica.

Zanimivo športno ozadje ima Gros, ki je poleti doma na atletskih stezah: "Želim postati kar se da najboljši tekač, poleg tekov pa hočem uspeti tudi v atletiki. Mislim, da se da ti dve disciplini trenirati vzporedno in se dopolnjujeta."
"Poleti tečem na 1000 in 1500 m. Prav tek na 1500 m je po času zelo podoben krosu in sprintu v smučarskem teku, ko se teče štiri minute. Moj dolgoročni cilj je, da bi nastopil na obeh, poletnih in zimskih olimpijskih igrah," pravi Gros.
Malijeva je v razvrstitvi krosa zasedla 21. mesto, v sprintu je bila 26., na razdalji je ostala brez uvrstitve. Na igrah je nastopila tudi Jamnik Mazijeva, ki je imela težave z bolečinami v hrbtu in ni prikazala svojih najboljših voženj. Distanco je končala na 28. mestu.
Malijeva bi rada imela več treningov: "V kvalifikacijah sem padla na skoku in klancu. Imeli smo priprave, a brez skokov na progi. Mislim, da mi manjka izkušenj v vožnji v skupini. Moraš znati prihraniti moči, kar jih jaz nisem, ter si priboriti najboljši položaj."

V sredo, zadnji dan tekmovanj na ZOI mladih, bodo podelili le še osem kompletov medalj v finalu curlinga mešanih dvojic, v smučanju in deskanju prostega sloga na veliki skakalnici v akrobatskih skokih, v ekipni mešani preizkušnji v nordijski kombinaciji, v ekipni mešani preizkušnji hitrostnih drsalcev ter na hokejskem turnirju do 16 let.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji