OI Pariz 2024

Marijan Velik novi - stari predsednik koroških Slovencev

Marijan Velik novi - stari predsednik koroških Slovencev
Na rednem občnem zboru Slovenske športne zveze, ki je bil 18.2.2020 v Celovcu je bil ponovno potrjen za predsednika krovne športne organizacije Slovencev na avstrijskem Koroškem Marijan Velik.
Zastopniki nad 30, v to športno zvezo včlanjenih slovenskih in dvojezičnih društev, so Marijanu Veliku, ki je že 28 let na čelu krovne organizacije slovenskega športa na Koroškem, soglasno zaupali vodenje edine krovne športne organizacije za mandatno obdobje 2020 - 2024. Marijan Velik je poklicno vodja slovenskih sporedov v deželnem studiu avstrijske radiotelevizije (ORF) in tudi predsednik Društva športnih novinarjev na Koroškem. 
 
Iz odbora  so se umaknili nekdanji dolgoletni predsednik (1972 do 1987) in nazadnje podpredsednik Danilo Prušnik, tajnik zveze od 1996 do 2012 Ivan Lukan, “oče” zahomških orlov Franci Wiegele in Anton Malle, prvi predsednik leta 1996 ustanovljenega košarkarskega kluba “KOŠ Celovec”. Vsem je Slovenska športna zveza v zahvalo za delo v preteklosti in za zasluge za slovenski šport na Koroškem podelila častno članstvo.
 
Občnega zbora so se kot častni gostje udeležili olimpionik in ambasador R Slovenije za šport, strpnost in  fair play, Miroslav Cerar, predsednica komisije za zamejski šport pri Olimpijskem komiteju Slovenije Sonja Poljšak ter predstavnik Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak
 
Največji izziv za športno leto 2020 je za krovno športno organizacijo Slovencev v Avstriji izvedba evropskega nogometnega prvenstva narodnostnih manjšin, ki bo od 20. do 27. junija v Celovcu in na južnem Koroškem in katerega se bo udeležilo 24 moških in šest ženskih reprezentanc iz vse Evrope. Europeade 2020 se bo prvič udeležila tudi nogometna reprezentanca Slovencev v Italiji.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji