Usposabljanje SD1

Kandidati v boje za olimpijske vstopnice

Kandidati v boje za olimpijske vstopnice
Slovenska olimpijska reprezentanca za poletne igre v Tokiu ima trenutno 24 kvot za nastop na igrah. V prihodnjih tednih sledi intenzivno obdobje olimpijskih kvalifikacij, tako da se bo število kvot dvignilo na 40 do 50 izpolnjenih norm za posamične športe.
Za nastop na igrah v Tokiu se še potegujeta tudi slovenski moški rokometna in košarkarska reprezentanca, tako da bi končno število slovenskih športnikov v Tokiu v najboljšem primeru lahko celo preseglo številko 70. Slovenski kandidati se za letalske vozovnice, ki jih bodo julija peljale v japonski Tokio borijo v naslednjih športnih panogah:

ATLETIKA
Izpolnjene mednarodne norme za imajo tri atletinje, Maruša Mišmaš (3000 m zapreke), Tina Šutej (skok s palico) in Maja Mihalinec (tek na 200m). Kvalifikacijsko obdobje traja od začetka lanskega leta ter maja 2019, zaključilo pa se bo v maratonu in hitri hoji na 50 km 31. maja, 29. junija pa za preostale discipline.

BOKS
Slovenija v svoji zgodovini še ni imela boksarja na olimpijskem turnirju. Evropski kvalifikacijski turnir bo med 13. in 23. marcem v Londonu.

GIMNASTIKA
Teja Belak (preskok) je še vedno v igri, da si mesto na olimpijskem turnirju zagotovi preko svetovnega pokala. Ali bo uspešna, bo dokončno znano
konec marca. Tudi v ritmični gimnastiki Slovenija sicer uradno še nima mesta na olimpijskem turnirju, a 17. mesto Jekaterine Vedenejeve v mnogoboju na kvalifikacijskem svetovnem prvenstvu je bilo dovolj za nastop v Tokiu.

GOLF
Katja Pogačar je trenutno 399. igralka na svetovni lestvici in 59. na lestvici za uvrstitev na OI, torej je na meji, ki še zagotavlja udeležbo na igrah. Kandidatka za OI je tudi 16-letna Pia Babnik, ki v prihodnjih mesecih potrebuje nekaj vrhunskih uvrstitev na turnirjih evropske serije Ladies European Tour.

JADRANJE
Kvote za OI v jadranju sta si priborili Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470 in v razredu laser Žan Luka Zelko. Nekaj preostalih mednarodnih kvot bodo dala letošnja celinska prvenstva, za Evropo aprilski svetovni pokal v Genovi.

JUDO
Slovenija računa na udeležbo petih do sedmih tekmovalcev, najbližje nastopu pa so v tem trenutku Maruša Štangar, branilka naslova iz Ria Tina Trstenjak in njena "bronasta kolegica" Ana Velenšek, evropska prvakinja Klara Apotekar ter Adrian Gomboc. V vsaki težnostni kategoriji se bo na igre neposredno uvrstilo po 18 tekmovalcev, ki bodo določeni na osnovi lestvice Mednarodne judoistične zveze.

KAJAK / KANU
Slovenija ima štiri kvote v slalomu na divjih vodah, kar je maksimalno število, saj državi pripada največ ena kvota. V sprintu na mirnih vodah ima Slovenija trenutno dve kvoti, in sicer za dvojec (K-2) na 500 metrov, kar omogoča tudi nastop v posameznih disciplinah. Dodatne kvote za sprint na mirnih vodah lahko Slovenija doseže 5. in 6. maja na celinskih kvalifikacijah v sklopu svetovnega pokala v Račicah ter svetovnih
23. in 24. maja v sklopu svetovnega pokala v Duisburgu.

KARATE
Na olimpijski premieri v karateju bo v osmih težnostnih kategorijah nastopilo po deset tekmovalcev. Edina slovenska kandidatka za nastop je Tjaša Ristić, ki bo priložnost iskala na olimpijsikih kvalifikacijah, ki bodo med 8. in 10. majem v Parizu. Tam se bo morala v svoji kategoriji uvrstiti med najboljše tri.

KOLESARSTVO
V cestnem kolesarstvu ima Slovenija štiri kvote v moški konkurenci, ki omogočajo nastope na cestni preizkušnji, posledično pa tudi en nastop v kronometru. V ženski konkurenci je glede na stanje na lestvici Mednarodne kolesarske zveze Sloveniji pripadlo eno mesto na cestni dirki.
V gorskem kolesarstvu se bodo kvote delile glede na stanje na Ucijevi lestvici z 28. maja.

KOŠARKA
Slovenska moška košarkarska reprezentanca ni še nikoli igrala na OI, priložnost za uvrstitev med 12 sodelujočih pa bo imela konec junija na kvalifikacijskem turnirju v Litvi. Nastopila bo v skupini v skupini B, prvo tekmo pa bo igrala 24. junija proti Angoli. Naslednji dan jo čaka obračun s Poljsko, v primeru osvojitve prvega ali drugega mesta v skupini pa se bo v polfinalu srečala z najboljšima ekipa iz skupine A, Litvo, Venezuelo ali Južno Korejo. Po odigranih tekmah znotraj posamezne skupine ter prostem dnevu sta 27. junija na sporedu polfinalna obračuna, 28. junija pa še finalni dvoboj za mesto na OI.

KOŠARKA 3x3
Košarka 3x3 bo letos prvič na sporedu OI. Nastopilo bo po osem ekip pri moških in prav toliko pri ženskah. Slovenija kandidira za nastop v moški konkurenci, kjer so prvi štirje udeleženci že znani, ostali pa se bodo v Tokio uvrstili preko dveh kvalifikacijskih turnirjev. Preostale ekipe bodo imele zadnjo priložnost od 26. do 26. aprila na Madžarskem. Na turnirju šestih moštev se bo poti v deželo vzhajajoče sonca veselil le zmagovalec.

LOKOSTRELSTVO
Slovenija trenutno nima olimpijske norme v lokostrelstvu. Kvalifikacijski turnir za OI je EP v Antalyi, ki bo od 18. do 24. maja. Tam bo po napovedih slovenske lokostrelske zveze Slovenija nastopila z obema ekipama (moški in ženske) s po tremi tekmovalci v ukrivljenem olimpijskem loku in z dvema tekmovalcema v sestavljenem loku. Drugi in zadnji kvalifikacijski termin je tekma svetovnega pokala v Berlinu od 21. do 28. junija.

NAMIZNI TENIS
Slovenska moška namiznoteniška reprezentanca si je na olimpijskih kvalifikacijah konec januarja priigrala olimpijsko kvoto v ekipni konkurenci in posledično dve kvoti v posamezni konkurenci.

PLAVANJE
Na OI bo nastopilo skoraj 900 plavalcev, pogoj za uvrstitev na igre so kvalifikacijske norme, ki jo je med slovenskimi plavalci doslej dosegla le Ravenčanka Tjaša Oder. Na Plavalni zvezi Slovenije računajo na pet do šest nastopov, želja pa je tudi nastop ženske štafete na 4 x 100 ali 4 x 200 m prosto. Za štafetni nastop se je že uvrstilo po 12 najboljših reprezentanc z lanskega svetovnega prvenstva, letos do 31. maja pa
bodo reprezentance lovile še po preostala štiri prosta mesta v vsaki štafeti. V posamični konkurenci je rok za kvalifikacije 29. junij, 6. julija pa bo Mednarodna plavalna zveza popolnila posamezne discipline glede na lestvico doseženih izidov v kvalifikacijskem obdobju.

ROKOBORBA
Slovenski kandidat za nastop na olimpijskem turnirju v rokoborbi je David Habat, ki živi in trenira v ZDA. Pot na igre si bo skušal priboriti v evropskih kvalifikacijah, ki bodo med 19. in 22. marcem v Budimpešti.

ROKOMET
Slovenska moška rokometna reprezentanca je doslej že trikrat nastopila na poletnih OI, po Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016 pa si bo pot v deželo vzhajajočega sonca skušala izboriti še na kvalifikacijskem turnirju, ki bo med 17. in 19. aprilom v Berlinu. Iz vseh treh kvalifikacijskih turnirjev bosta napredovali po dve reprezentanci. Nastop v Tokiu so si že zagotovili Danska, Španija, Bahrajn, Argentina, Egipt in Japonska.

STRELSTVO
V minulih dveh letih pa nobena strelka ali strelec ni osvojil kvote na tekmah za svetovni pokal oziroma evropskih in svetovnih prvenstvih. Najbližje temu je bila Živa Dvoršak, ki je doslej že nastopila v Londonu 2012 in Rio de Janeiru 2016. Ljubljančanka bo imela to sezono še dve priložnosti, pogojno celo tri, za osvojitev kvote za igre v Tokiu. Med 23. februarjem in 3. marcem bo nastopila na EP z zračnim orožjem v Vroclavu, med 17. in 28. majem pa bo na sporedu še kvalifikacijski turnir v Plznu. Vozovnico za Japonsko si bo priboril tudi najvišje uvrščeni strelec oziroma strelka na lestvici Mednarodne strelske zveze, ki še nima kvote, Dvoršakova pa je po tem kriteriju v samem vrhu. Tudi slovenska izbrana vrsta v trapu je še vedno brez olimpijske kvote, Boštjan Maček in njegova mlajša sestra Jasmina ter Denis Vatovec bodo vozovnico za Tokio naskakovali na EP med 6. in 20. majem v Chateaurouxu, eno kvoto pa bo osvojil tudi najvišje uvrščeni strelec oziroma strelka na lestvici Mednarodne strelske zveze.

ŠPORTNO PLEZANJE
Slovenija bo imela na igrah dve predstavnici, svetovno prvakinjo v balvanih, težavnosti in olimpijski kombinaciji Janjo Garnbret in svetovno podprvakinjo v težavnosti Mio Krampl. Medtem ko so bile plezalke uspešne, pa so slovenski plezalci ostali praznih rok. A upanje ostaja. V Moskvi bo konec marca EP, na OI pa se bo uvrstil le prvak stare celine v kombinaciji oziroma, če bo ta že imel olimpijsko karto, naslednji najboljši. Tudi po petih celinskih prvenstvih se olimpijske možnosti še ne bodo povsem izčrpale, se pa bodo zelo zožile. Posebna komisija Mednarodne zveze za športno plezanje bo naknadno podelila še posebno olimpijsko vabilo športnemu plezalcu po svojem izboru.

TAEKWONDO
Slovenske barve bo na igrah v Tokiu v kategoriji nad 80 kg branil Ivan Konrad Trajković, ki se je olimpijskega turnirja udeležil že leta 2012 v Londonu in tam zasedel 11. mesto, tokrat je želja kolajna. Drugi kandidat za olimpijski nastop med 128 taekwondoisti je Patrik Divković ter Ana Petrušič in Dunja Lemajič v ženski. Evropski kvalifikacijski turnir bo 24. in 25. aprila v Milanu.

TENIS
Na olimpijskem turnirju v tenisu je na sporedu pet disciplin - posamično ter dvojice za moške in ženske ter mešani pari. V posamičnih kategorijah bo nastopilo po 64 igralcev, v dvojicah 32, med mešanimi pari pa 16. Glavno merilo za uvrstitev sta lestvici ATP oziroma WTA. Realno je, da za Slovenijo nastopijo Aljaž Bedene, Andreja Klepač in Tamara Zidanšek. Bedene je trenutno na lestvici 51., Klepačeva je med dvojicami 31., Zidanškova pa 75. med posameznicami. Polona Hercog in Katarina Srebotnik ne izpolnjujeta pogojev Mednarodne teniške zveze, ostali igralci pa bi v prihodnjih mesecih potrebovali niz dobrih rezultatov, da bi napredovali po lestvicah.

VESLANJE
V dozdajšnjem procesu je Slovenija ostala brez kvote. Dodatne evropske kvalifikacije bo med 27. in 29. aprilom gostil italijanske Varese.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji