Usposabljanje SD1

Amandma k 2. členu Zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače

Amandma k 2. členu Zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače
OKS ZŠZ je, ob sodelovanju Rdečega križa Slovenije, Zveze prijateljev mladine Slovenije, Centra nevladnih organizacij Slovenije, Planinske zveze Slovenije in Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij, Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide poslal amandma 2. členu Zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače.
Predstavniki različnih organizacij podpiramo interventne ukrepov, ki so bili v zadnjih dneh sprejeti za spopadanje s širjenja koronavirusa (SARS-CoV-2). Podpiramo tudi interventni zakon in njegove ukrepe, s katerimi se bodo vsaj nekoliko ublažile posledice za delodajalce.

Žal pa je v predlogu zakona ostalo spregledanih čez 9.000 zaposlenih v slovenskih društvih, (zasebnih) zavodih in ustanovah. Mnogi od njih so že ali še bodo namreč enako prizadeti kot gospodarske družbe. V skladu z vladnimi navodili s(m)o tudi ti delodajalci prenehali z izvajanem svojih dejavnosti (socialnovarstvena društva npr. zapirajo dnevne centre, svetovalnice, športna društva so prenehala z organizacijo treningov, rekreacijskih dejavnosti, kulturna društva so odpovedala vse javne priredite itd.).

Zato predlagamo, da se med upravičene delodajalce, ki lahko pod enakimi pogoji kot podjetja pridobijo delno povračilo izplačanih nadomestil po interventnem zakonu, doda tudi društva, zavode in ustanove. Tule je predlog amandmaja.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji