Usposabljanje SD1

Olimpijskih iger v Tokiu letos ne bo

Olimpijskih iger v Tokiu letos ne bo
Japonski premier Shinzo Abe je predlagal prestavitev poletnih olimpijskih iger v Tokiu za eno leto. Predlog je danes v telefonskem pogovoru predstavil predsedniku Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasu Bachu, ki ga je po besedah Abeja sprejel. Mok je že uradno potrdil, da so OI prestavljene.
Novico o prestavitvi OI na leto 2021 je danes uradno potrdil tudi že Mok. Igre bi morale biti od 24. julija do 9. avgusta, vendar so se tokijski organizatorji skupaj z Mok-om po telefonskem pogovoru strinjali in sprejeli zgodovinsko odločitev, da bodo OI prestavili za leto dni.

Abe je dejal, da se je Bach "100-odstotno strinjal", ko mu je Japonska predlagala preložitev iger za leto dni. Za zdaj natančen datum OI 2021 še ni znan, iz Mok-a pa so še sporočili, da se bodo tudi igre prihodnje leto imenovale Tokio 2020.

"Zaradi skrbi za zdravje vseh športnikov olimpijcev in vseh deležnikov iger smo se skupaj odločili, da bodo poletne olimpijske ter paraolimpijske igre Tokio 2020 na sporedu ne pozneje kot prihodnje poletje. Natančen datum še ni znan," so uradno sporočili iz Mok-a.

Izvršni odbor organizacijskega odbora se bo na seji sestal prihodnji ponedeljek in do takrat verjetno skušali uskladiti natančen datum iger prihodnje leto.Na prestavitev OI na prihodnje leto so se že odzvali tudi pri Olimpijskem komiteju Slovenije. »Čeprav je Mednarodni olimpijski komite odreagiral relativno pozno, pa je odločitev edina pravilna. Očitno so tudi veljaki v MOK-u spoznali, da bi bile igre, organizirane po prvotnem načrtu, povsem neregularne«, je v prvem odzivu poudaril predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec. "Odločitev je najpomembnejša za športnike, ki so se tako končno znebili stresa okrog treningov in priprav. Športnik se enostavno ne more pripraviti, če ne ve, če in kdaj bo tekma. S prestavitvijo se bodo prav tako povečale možnosti, da se športniki enakovredno pripravijo na igre, ko se bo pandemija umirila. Odločitev Mok-a je pravilna in tudi v skladu z agendo 2020, ki izpostavlja, da je športnik srce iger," je o pričakovani odločitvi japonskih prirediteljev in Mok-a  povedal generalni sekretar OKS BlažPerko.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji