Usposabljanje SD1

Perko: Prestavitev iger velik zalogaj za OKS, še težji za šport

Perko: Prestavitev iger velik zalogaj za OKS, še težji za šport
Mednarodni olimpijski komite in japonski prireditelji so v ponedeljek za skoraj natančno leto dni prestavili poletne olimpijske igre v Tokiu. Generalni sekretar Olimpijskega komiteja Slovenije Blaž Perko poudarja, da je to tudi za OKS velik izziv, še bolj pa na podporo, ki jo bo po krizi v spremenjenih razmerah potreboval slovenski šport.
Na glavni železniški postaji v Tokiu so že nastavili uro, ki odšteva čas do iger na nov termin leta 2021. Na novi rok so delo nastavili tudi nacionalni olimpijski komiteji.
"Zdaj imamo okvire, znotraj katerih lahko začnemo zadevo graditi na novo. Veliko je seveda še neznank, predvsem, kar se tiče kvalifikacijskih tekem in turnirjev za sestavo slovenske ekipe. To bo moral Mok s posameznimi panožnimi zvezami še uskladiti. Za nas in športnike pa je najbolj pomembno, da bodo tisti, ki so merila že izpolnili, svoje norme obdržali," je za STA v zvezi z novim terminom povedal Perko in dodal, da bodo strokovne službe šele z vsemi termini lahko v celoti opravljale svoje delo.
Tudi trenutno je zaradi preložitve iger veliko novih nalog. OKS se že dogovarja za aneks v najemni pogodbi za prostore, ki so predvideni za slovensko hišo v Tokiu. Preverja tudi, kakšne so možnosti, da že porabljenih 40.000 evrov
za letalske karte dobijo povrnjenih, oziroma, da se vplačila prenesejo v nakup vozovnic za leto 2021. "Še najmanj težav je s sredstvi za priprave športnikov, ki smo jim za igre namenili okrog pol milijona evrov, je pa res, da bodo zdaj v prihodnjem letu za priprave spet potrebovali denar."

A prav denar za slovenski šport je za Perka v spremenjenih pogojih zaradi pandemije koronavirusa bistvenega pomena ob vrnitvi športnikov v vsakdanjik. Zato je pozdravil prve predvidene ukrepe nove slovenske vlade za pomoč v času pandemije. "Država je pripravila zelo dober paket pomoči in pri svojih ukrepih ni pozabila na tiste, ki delajo v športu. Zdaj pa bo pomembna tudi druga faza po pandemiji, ki bo omogočila prehod v normalno delovanje," pravi Perko.
Položaj je za šport namreč vse manj rožnat. Prve ankete so pokazale, da je slovenski šport zaradi pandemije že ob 25,5 milijona evrov. Z vsakim dnem trajanje krize pa se obeta tudi večja gospodarska kriza, ki za šport posledično lahko pomeni tudi manj donacij in sponzorstev.
Upad gre pričakovati tudi pri Fundaciji za šport, ki je odvisna od sredstev Športne loterije. Trendi po svetu kažejo, da so športne stavnice v obdobju pandemije ob kar 90 odstotkov prilivov, zaradi dolgoročne odpovedi tekmovanj pa se je močno že zdaj zožila tudi ponudba za prihodnjih nekaj mesecev. Zataknilo se je tudi z novim proizvodom - olimpijsko srečko.
"Ko se bo šport vnovič postavil na noge, je pomembno, da vsi viri financiranja ne bodo ugasnili. Če ne bo pomoči države, bodo posledice velike," še poudarja Perko in kot možnost pomoči ob sistemskih sredstvih omenja tudi dolgotrajno željo slovenskega športa po davčnih olajšavah za sponzorstva v športu, pa tudi zmanjšanje davčnega bremena za Športno loterijo.

Tudi OKS je finančno pred zahtevno nalogo, saj bo novo olimpijsko leto 2021 tudi sezona, ko gre za predolimpijsko in pripravljalno leto za zimske športnike, ki jih zimske igre v Pekingu čakajo le pol leta po spektaklu v Tokiu. "Upam, da bomo sredstva lahko zagotovili obojim," še pravi Perko. Le štiri mesece kasneje sledi nov velik finančni projekt s sredozemskimi igrami v Alžiriji, ki so dobile nov termin.
A OKS bo svoje naloge zmogel, pravi Perko. Šport pa bo moral že kratkoročno poiskati odgovor tudi na letošnje financiranje, ko zaradi karantene določenih namenskih sredstev ne bo moč porabiti. Tudi klubi, zveze in organizacije bodo morale najti hitre odgovore na spremenjeno stanje, saj iz tujine, v Žilini je šel danes v stečaj nogometni klub, že prihajajo informacije tudi o skrajno zaostrenih razmerah, pa čeprav je kriza v povezavi s pandemijo stara komaj nekaj tednov.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji