Olimpijske igre naslednje leto bodo odpovedane, če se pandemija ne bo umirila

Olimpijske igre naslednje leto bodo odpovedane, če se pandemija ne bo umirila
Olimpijske igre v Tokiu, ki so jih iz letošnjega prestavili na naslednje leto, bodo odpovedane, če se pandemija novega koronavirusa ne bo umirila in bila pod kontrolo, je povedal predsednik organizacijskega odbora Tokio 2020 Yoshiro Mori v pogovoru za japonski dnevnik Nikkan Sports.
Mori je na vprašanje, ali je možno OI prestaviti na 2022, če bi bilo to nujno, odločno in kratko dejal "Ne!" ter dodal: "V tem primeru bodo OI odpovedane." Ob tem je pojasnil da so bile OI doslej odpovedane le v času obeh svetovnih vojn, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Tudi sedaj bojujemo vojno, a z nevidnim sovražnikom. Če bomo virus uspešno zajezili in imeli zdravstvene razmere pod kontrolo, bomo gostili OI v miru naslednje poletje. Človeštvo računa na nas."

Japonski strokovnjak za infekcijske bolezni Kentaro Iwata je 20. aprila dejal je, da bi morala biti za izvedbo iger izpolnjena dva pogoja. Prvi je nadzor nad covidom-19 na Japonskem, drugi pa nadzor nad boleznijo tudi drugod po svetu, ker bodo na igre prišli športniki in gostje iz najrazličnejših držav z vsega sveta. Nekateri zdravstveni strokovnjaki menijo, da bi bile lahko OI le v primeru, če bi bilo prej odkrito in nato tudi na voljo učinkovito cepivo v zadostnih količinah.

Prestavljene OI so sedaj na programu med 23. julijem do 8. avgustom 2021, Mednarodni olimpijski komite in japonske organizatorje pa ta čas obremenjuje tudi iskanje virov za dodatne stroške.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji