Usposabljanje SD1

Obisk generalnega sekretarja TAFISA, Wolfganga Baumanna, v Sloveniji

Obisk generalnega sekretarja TAFISA, Wolfganga Baumanna, v Sloveniji
Dobro leto pred 27. TAFISA svetovnim kongresom, ki ga bomo gostili prihodnje leto od 6. do 10. oktobra v Portorožu, je Slovenijo obiskal generalni sekretar TAFISA, Wolfgang Baumann.
V sredo, 1.10. ob 10. uri je člane častnega odbora kongresa sprejel predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor, častni pokrovitelj 27. TAFISA svetovnega kongresa.
 
Predsednik Pahor se je zahvalil članom odbora za srečanje in izrazil upanje, da bodo kljub nekaterim omejitvam priprave na kongres potekale nemoteno. Wolfgang Baumann, generalni sekretar TAFISA, je predsedniku republike prenesel prisrčne pozdrave Ju-Ho Changa, predsednika vodilne svetovne organizacije na področju športa za vse, in zahvalo za dosedanjo podporo. Generalni sekretar Baumann je poudaril pomen telesne dejavnosti v času, ko se zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusne bolezni zapirajo šole in telovadnice. Posledice so žal že zaznali, saj beležijo upad gibalne učinkovitosti in povečanje telesne teže pri otrocih. Zato bo, tako generalni sekretar Baumann, to osrednja tema kongresa TAFISA v prihodnjem letu. Na kongresu v Portorožu bo organizacija TAFISA obeležila 30. obletnico ustanovitve.
 
V imenu organizacijskega odbora je častni odbor pozdravil mag. Janez Sodržnik, prvi podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije - Združenja športnih zvez, ki je predstavil potek priprav na kongres. Dejal je, da prireditelji stremijo k temu, da bi na področju promocije športnih aktivnosti za vse postali vodilna organizacija, preko svojih programov pa mladim sporočajo vrednote solidarnosti in sodelovanja.
 
Dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport RS, je pozdravila informacijo, da priprave na kongres nemoteno potekajo, ocenila je, da trenutne okoliščine zagotovo predstavljajo izziv, a dodala, da je prepričana, da jih bomo »športno« premagali. Izrazila je zadovoljstvo, da priprave potekajo v sodelovanju s številnimi organizacijami in strokovnimi institucijami in dejala, da je Slovenija lahko zgled ostalim, saj je pri nas 60% prebivalcev telesno aktivnih vsaj enkrat tedensko.
Generalni sekretar Baumann in predsednik organizacijskega odbora kongresa, mag. Sodržnik, prvi podpredsednik OKS-ZŠZ, sta predsedniku Pahorju predstavila idejo vzpostavitve TAFISA svetovnega muzeja tradicionalnih iger in športa v Sloveniji, kot zapuščino 27.TAFISA svetovnega kongresa in kot zavezo za prihodnost. Navzoči so predlog sprejeli z odobravanjem in ga v celoti podprli.
 
Prvega srečanja častnega odbora so se udeležili:
  • Wolfgang Baumann, generalni sekretar TAFISA,
  • dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje znanost in šport RS,
  • Bogdan Gabrovec, predsednik OKS-ZŠZ,
  • mag. Janez Sodržnik, prvi podpredsednik OKS-ZŠZ in predsednik organizacijskega odbora TAFISA svetovnega kongresa 2021
  • Miroslav Cerar, predsednik Slovenske olimpijske akademije, OKS-ZŠZ,
  • Đenio Zadković, župan Občine Piran,
  • dr. Maja Pajek, prodekanja Fakultete za šport Univerze v Ljubljani in predsednica programskega odbora TAFISA 2021. 
TAFISA je vodilna svetovna organizacija na področju športa za vse, ustanovljena leta 1991 v Franciji. Združuje več kot 320 organizacij iz več kot 170 držav po svetu, ki delujejo na področju ozaveščanja o prednostih športa za vse in spodbujanja telesne dejavnosti. Organizacija svetovnega kongresa pa je izjemna priložnost za spoznavanje novih trendov na področju športa za vse in smernic svetovnih organizacij na tem področju. Slovenija bo v letu 2021 za nekaj dni postala svetovna prestolnica množičnega športa, saj se bodo kongresa udeležili strokovnjaki iz akademskega sveta in predstavniki mednarodnih organizacij, ki jim gibalna aktivnost vsakega posameznika predstavlja pomemben imperativ s ciljem promocije zdravega načina življenja s športom za visoko kakovost življenja.
 
Generalni sekretar Baumann je dan prej z delegacijo Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez in Športne unije Slovenije, ki sta soorganizatorici kongresa obiskal Ministrstvo za znanost, izobraževanje in šport.
 
Sprejeli so jih vršilka dolžnosti direktorice direktorata za šport, dr. Mojca Doupona in Zoran Verovnik, na direktoratu zadolžen za mednarodne zadeve.
Predstavnikoma ministrstva so predstavili kongres, ki bo glede na predvideno udeležbo uglednih predstavnikov športnih organizacij iz celotnega sveta in pomena za razvoj športa za vse v svetu in pri nas, največji tovrstni dogodek, ki ga je gostila Slovenija doslej.
 
Ob tej priložnosti se je W. Baumann v Slovenskem olimpijskem izobraževalnem centru srečal tudi z mentorji in mentorirankami, ki sodelujejo v projektu FLOT (Female leaders of tomorow). Projekt je namenjen usposabljanju in uveljavitvi mladih žensk, kot bodočih voditeljic gibanja športa za vse. Srečanje je potekalo v duhu medsebojnega spoznavanja in pogovora o pomenu in globalni vlogi športa za vse.
 
V popoldanskem in večernem času je pomembni gost obiskal Primorsko in si skupaj z županom Kopra, Alešem Bržanom, ogledal zaključno prireditev Evropskega tedna športa. Študentski turnir v odbojki na mivki, ki ga je Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez organiziral skupaj z Univerzitetno športno zvezo na Primorskem je sklenil pestro celotedensko dogajanje, ki se je pričelo 23. septembra s praznovanjem novega nacionalnega praznika, Dneva slovenskega športa in se nadaljevalo s številnimi dogodki po vsej Sloveniji.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji