Olimpijski ogenj začel pot po Japonski

Olimpijski ogenj začel pot po Japonski
Olimpijski ogenj je začel pot po Japonski, kjer bo Tokio med 23. julijem in 8. avgustom prihodnje leto gostil olimpijske igre, prestavljene z letošnjega leta zaradi pandemije novega koronavirusa. Plamenica bo najprej razstavljena v 14 prefekturah, preden se bo marca začelo njeno štafetno potovanje, kot je to že običajno pred OI.
Na pot sta krenili dve olimpijski bakli, prva za OI, druga pa za paraolimpijske igre, ki bodo med 24. avgustom in 5. septembrom 2021.

Bakli sta bili prvi dan poti na ogled v stavbi metropolitanskega vodstva Tokia. Nato ju bodo razstavili še v 72 različnih mestih dežele vzhajajočega sonca, najprej 7. novembra v Ishikawi, poročajo japonski mediji. S tem želijo predstavniki države in organizatorji povečati zanimanje za OI v domovini ter graditi olimpijski duh.

Štafeta olimpijske bakle za OI se bo nato začela 25. marca v prefekturi Fukushima, v spominu na žrtve jedrske katastrofe v elektrarni Fukushima - Daichi, ki je nastala kot posledica hudega potresa in cunamija leta 2011.
Pot olimpijske bakle bo trajala 121 dni in bo potovala po vseh 47 japonskih prefekturah ter 859 mestnih središč. Plamenica za paraolimpijske igre bo potovala po državi avgusta.

Olimpijski ogenj so prižgali 12. marca na mestu ruševin nekdanjega templja, kjer je bila nekoč antična Olimpija v Grčiji, in je na Japonsko prispel štiri dni pred preložitvijo iger 24. marca.

Plamenica nato ni potovala po državi, ampak so jo organizatorji postavili na ogled v japonskem olimpijskem muzeju blizu osrednjega olimpijskega stadiona v Tokiu.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji