Organizatorji OI z olajšanjem pozdravili novico o cepivu

Organizatorji OI z olajšanjem pozdravili novico o cepivu
Organizatorji poletnih olimpijskih iger Tokio 2020, ki so jih konec marca zaradi koronavirusne pandemije preložili na prihodnje poletje, so novico o cepivu proti covidu-19 označili za "olajšanje". Kljub temu vztrajajo pri načrtovanju iger v skladu z bio-varnostnimi protokoli.
Olimpijski organizatorji so večkrat zatrdili, da cepivo proti koronavirusu ni pogoj za varno izvedbo OI, ki se bodo po novem začele konec julija 2021. Vendar pa so priznali, da bi jim učinkovito cepivo precej olajšajo organizacijo tekmovanja, zato so z olajšanjem pospremili 90-odstotno učinkovitost poskusnega cepiva.
"Organizacijski odbor ni izključen iz družbe ... Seveda smo slišali za novico o cepivu," je na srečanju z novinarji dejal pooblaščenec za logistiko OI Hidemasa Nakamura. "In v organizacijskem odboru se ob novici počutimo verjetno enako kot vi, imamo pozitivne občutke in olajšanje," je dejal Nakamura, a v isti sapi poudaril: "A mi trenutno ne razmišljamo o cepivu, ker ga še nimamo, raje smo osredotočeni na hitro in učinkovito testiranje, medsebojno razdaljo ter upoštevanje ukrepov in uspešno sodelovanje med športniki in drugimi deležniki iger."

"Mislim, da je to dovolj, da je to vse, kar potrebujemo, da pripravimo varne olimpijske igre," je dodal.
Globalni trgi so se dvignili, potem ko sta podjetji Pfizer in BioNTech sporočili, da se je njuno cepivo proti covidu-19 v tretji fazi izkazalo za 90-odstotno učinkovito.

V nedeljo je Tokio sicer gostil prvo veliko mednarodno tekmovanje od koronske prekinitve, gimnastični četveroboj, ki so ga organizatorji uspešno izpeljali v dokaz, da so igre možne koronavirusu navkljub. Četudi je na tekmovanju nastopilo 30 telovadcev, ki jih je v živo spremljalo 2000 gledalcev na varni medsebojni razdalji, je Nakamura dejal, da je tekma vseeno dokaz, da je možno varno organizirati olimpijske in paraolimpijske igre. "Konec koncev so olimpijske in paraolimpijske igre le akumulacija vsakega tekmovanja na vsakem prizorišču, zato je dejstvo, da smo novembra mednarodno tekmo izpeljali na varen način, res ogromno sporočilo," je dejal.

Šef Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach, ki bo prihodnji teden prvič po preložitvi iger obiskal Japonsko, je dejal, da je bilo "gimnastično tekmovanje vzoren primer, da se šport tudi v času pandemije z ustreznimi ukrepi da organizirati varno".
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji