Bach šport vidi kot olimpijski ogenj na koncu koronavirusnega predora

Bach šport vidi kot olimpijski ogenj na koncu koronavirusnega predora
Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je ocenil, da ima lahko šport ključno vlogo pri okrevanju zaradi sedanje koronavirusne krize. Na konferenci evropske komisije je Bach poudaril možnosti in moč športa v družbi.
Bach je na konferenci, na kateri je sodeloval prek videoklica, izpostavil pomen, ki ga ima lahko šport pri okrevanju celotne družbe po koronski krizi. Na konferenci z naslovom Okrevanje športa po krizi zaradi covida-19: pot naprej je prvi mož Moka poudaril, da lahko šport pomaga na več načinov.
"Dejstvo je, da je zdravstveni, ekonomski in družbeni prispevek športa zelo pomemben dejavnik v boju s pandemijo in okrevanja po njej. Kriza že spreminja naš svet, ko bomo zdravstveno že premagali, nas čakajo njene posledice na drugih področjih," opozarja Bach.
Izpostavil je, da je šport neke vrste lepilo, ki povezuje različne družbene skupine, ter da je ena redkih aktivnosti, kjer ljudje delujejo skupaj ne glede na socialno, ekonomsko, politično ali religiozno ozadje svojih družbenih skupin.

Bach je ugotovil, da lahko šport prispeva pomemben delež pri doseganju vrednot, za katere si prizadevajo v evropski komisiji. Kot so zapisali pri Moku, je že 118 držav članic Združenih narodov pozvalo, naj oblasti v državah v načrte za okrevanje po krizi vključijo tudi športne aktivnosti.
"Vsak dan se učimo, a mislim, da smo prvo lekcijo že osvojili: potrebujemo več solidarnosti, tako znotraj družbe kot med posameznimi skupinami. V teh časih pa tudi bolj kot kdajkoli potrebujemo olimpijske vrednote," meni Bach.

Kot zgled za to, kako se lahko v svetu obnašajo v boju s krizo, je izpostavil tudi olimpijske igre v Tokiu. Prav v teh dneh je bil namreč na uradnem obisku prihodnjih prizorišč iger na Japonskem: "Igre, ki smo jih morali prestaviti, bodo velik simbol solidarnosti. Za vse udeležence pripravljamo varno okolje in jim sporočamo, da obstaja upanje. Naj bo olimpijski ogenj luč na koncu temnega predora, v katerem smo se znašli."
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji