Usposabljanje SD1

Zgodovinsko besedilo Pierra de Coubertina našlo svoj dom v Olimpijskem muzeju v Lozani

Zgodovinsko besedilo Pierra de Coubertina našlo svoj dom v Olimpijskem muzeju v Lozani
Zgodovinski rokopis, v katerem so predstavljeni prvotni načrti za oživitev olimpijskih iger, je bil podarjen Olimpijskemu muzeju v švicarski Lozani, skoraj 130 let po tem, ko ga je napisal baron Pierre de Coubertin.
Francoski rokopis je bil elegantno napisan s črnilom sepija, na 14 listih tkanega papirja na hrbtni strani praznih prijavnic za Mednarodni kongres o telesni vzgoji leta 1889, ki ga je med svetovnim sejmom v Parizu organiziral Coubertin. Izvirne strani iz manifesta, ki prikazujejo zanimive revizije, bodo zdaj na ogled v olimpijskem muzeju - prvič bodo predstavljene javnosti.

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je ob tej priložnosti dejal: »Danes smo priča zgodovini. Na eni ravni smo priča temu zgodovinskemu dokumentu, rokopisu govora, ki je postavil filozofske temelje olimpijskega gibanja. Na drugi ravni smo priča zgodovinskemu trenutku, ko se ta rokopis vrača v svoj olimpijski dom, kraj, kamor sodi. «

Bach se je zahvalil Alisherju Usmanovu za to donacijo in dodal: »Ta donacija danes presega predajo rokopisa Olimpijskemu muzeju. Vaša velikodušnost omogoča ta edinstveni trenutek, trenutek, ki nas tako živo spominja na poslanstvo olimpijskih iger, da svet združi v mirni konkurenci. Zahvaljujoč vaši velikodušnosti lahko danes razmislimo o svoji zgodovini in proslavimo to neposredno povezavo z našim ustanovnim očetom. "

Bach je vsem predsednikom nacionalnih olimpijskih komitejev po svetu poslal kopijo zgodovinskega rokopisa; tudi Olimpijski komite je prejel svojo verzijo. Rokopis je na sedež slovenske krovne športne organizacije prispel 25. novembra, točno 128 let po predstavitvi teksta na Sorbonni. Kopija rokopisa bo na ogled v Slovenskem olimpijskem izobraževalnem centru v Ljubljani. 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji