OI Pariz 2024

MOK je odločen: igre v Tokiu bodo

MOK je odločen: igre v Tokiu bodo
Kljub temu, da se soočajo s številnimi dvomi in vse večjo željo domače javnosti za vnovično prestavitev oziroma celo odpoved iger zaradi svetovne pandemije, sta japonska vlada in Mednarodni olimpijski komite odločena igre izpeljati. Svečana otvoritev bo 23. julija.
Nove dvome o izvedbi iger je sprožil članek britanskega časnika The Times, ki je zatrdil, da se na Japonskem že pripravljajo za njihovo odpoved. Po besedah neimenovanega visokega predstavnika japonske vladne koalicije naj bi država tako že lobirala za organizacijo iger leta 2032, je zapisal The Times.

A tokijski organizatorji in vladni predstavniki so poročanje časnika ostro zanikali. Predsednik vlade Yoshihide Suga je v takoj sporočil, da je japonska odločena izvesti igre, ki bi tako bile močan simbol človeške zmage nad novim koronavirusom. Pridružil se mu je tudi predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, ki je na včerajšnnjem sestanku s predsedniki in generalnimi sekretarji nacionalnih olimpijskih komitejev izrecno poudaril, da so osredotočeni na izvedbo v letošnjem poletju in da "ni nikakršnih razlogov" za druge scenarije.

Izvedbo iger so v preteklih dneh podprli tudi nekateri največji nacionalni olimpijski komiteji, med drugim ZDA, Avstralije in Kanade, ki so sporočili, da načrtujejo odprave v Tokio. Ravno avstralski in kanadski komite sta bila lani med prvimi, ki sta z napovedano odpovedjo poti v Tokio še pred uradno prestavitvijo iger močno pritisnila na prireditelje. Vso podporo letošnji izvedbi iger je ob zadnjem obisku Bacha v Sloveniji izrazila tudi slovenska vlada.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji