Usposabljanje SD1

Mok poziva k cepljenju športnikov pred tokijskimi igrami

Mok poziva k cepljenju športnikov pred tokijskimi igrami
Mednarodni olimpijski komite je priporočil, naj se športniki in njihovi spremljevalci cepijo proti novemu koronavirusu, preden bodo odpotovali na poletne olimpijske igre v Tokiu. Kot danes piše agencija Kyodo News, je Mok poudaril potrebo po zaščiti zdravja vseh udeležencev iger in varnosti ljudi na Japonskem.
Predsednik Moka Thomas Bach je v telekonferenci z nacionalnimi olimpijskimi komiteji znova poudaril, da je cepljenje proti koronavirusu del ukrepov proti covidu-19, ki so jih oblikovali Mok in organizatorji poletnih olimpijskih iger v Tokiu in zimskih iger v Pekingu leta 2022.

Priporočilo Moka prihaja v času, ko so dvomi zaradi naraščajočih primerov covida-19 po vsem svetu, tudi na Japonskem, vse glasnejši.
"Prednost pri cepljenju bi seveda morale imeti ranljive skupine, zdravstveno osebje ter vsi, ki varujejo naše družbe. A olimpijci bi morali poseči po cepivu, ko bo to na voljo širši javnosti," je izjavil Bach.
"Zato spodbujamo vse udeležence olimpijskih in paraolimpijskih iger, ki bodo imeli cepivo na voljo, naj ga tudi sprejmejo. Tudi v znak solidarnosti z japonskimi prireditelji ter s preostalimi udeleženci iger," je, kot poroča Kyodo News, še dejal Bach, vendar znova poudaril, da "cepljenje za olimpijce ne bo obvezno".

Mok je poudaril svoje stališče, da bi morali udeleženci iger sprejeti cepljenje hkrati s splošno javnostjo, potem ko so v ponedeljek uradniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) izrazili nasprotovanje prednostnemu cepljenju športnikov.

Obenem je Mok opozoril tudi na nedavno resolucijo Združenih narodov (ZN), v kateri je bilo navedeno, kako pomembne so olimpijske in paraolimpijske igre ter njihovi udeleženci za spodbujanje športa kot prispevka k zdravju in dobremu počutju v skupnostih po vsem svetu.
Mok je vseh svojih 206 članic pozval, naj v posvetovanju z lokalnimi oblastmi ugotovijo stanje glede morebitnega cepljenja športnikov v svojih državah in regijah in o tem poročajo Moku v začetku februarja.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji