Usposabljanje SD1

Brez tujih gledalcev med olimpijskimi igrami poleti v Tokiu

Brez tujih gledalcev med olimpijskimi igrami poleti v Tokiu
Med poletnimi OI v Tokiu zaradi pandemije novega koronavirusa ne bo gledalcev izven japonskih meja, so odločitev sporočili organizatorji OI v deželi vzhajajočega sonca po video sestanku s predstavniki vlade, Mednarodnega olimpijskega komiteja in Mednarodnega paraolimpijskega komiteja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Odločitev o tem, ali bodo gledalci, torej prebivalci Japonske, sploh lahko prisotni na tekmovanjih olimpijskih in paraolimpijskih iger, pa bodo sprejeli predvidoma do konca aprila. Doslej je bilo prodanih 4,5 milijona vstopnic prebivalcem Japonske, drugim pa okrog 630.000, tem bodo po besedah izvršnega direktorja OI Toshira Muta denar povrnili.

Predsednica organizacijskega komiteja OI Seiko Hashimoto je že pred sejo napovedala, da bodo skušali odločitev o prisotnosti tujih gledalcev sprejeti do začetka poti olimpijskega ognja 25. marca. To pa se je zgodilo že veliko prej po dokaj kratkem sestanku.
Pred njim je predsednik Moka Thomas Bach že nekako napovedal tak razplet, ko je dejal: "Gledati moramo predvsem na varnost vseh udeležencev OI in japonskih prebivalcev." Pred dnevi pa je po skupščini Moka 67-letni Nemec dodal, da je odločitev o gledalcih v rokah japonskih oblasti, tako političnih kot zdravstvenih.

Na novinarski konferenci jo je podala Hashimotova, podprla sta jo tako predsednik Moka Thomas Bach in kot prvi mož IPC Andrew Parsons. Olimpijske igre so bile zaradi pandemije prvič v zgodovini prestavljene iz lanskega na letošnje leto in se bodo začele 23. julija, olimpijski ogenj pa bo svojo pot po Japonski začel 25. marca v Fukushimi s strogimi varnostnimi in higienskimi ukrepi, je dodala Hashimotova.
Pojasnila je, da so bili na sestanku, "na katerem so morali sprejeti nujno, a žalostno in zelo težko odločitev", poleg nje še Bach, Parsons, guvernerka Tokia Yuriko Koike in japonska olimpijska ministrica Tamayo Marukawa.

"Z vsemi gorečimi ljubitelji OI po vsem svetu delimo razočaranje. Tudi z vsemi družinami in prijatelji tekmovalcev, ki so načrtovali potovanje, da bi v Tokiu spodbujali svoje najbližje. Izvedba iger v teh težkih časih terja žrtve pri nas vseh, na prvem mestu pa mora biti varnost. Vem, da naši japonski partnerji in prijatelji niso prišli do omenjenega sklepa zlahka," pa je po seji povedal Bach.
Premier Japonske Yoshihide Suga pa je že pred tem napovedal, da bo v nedeljo konec izrednih razmer v Tokiu in okoliških prefekturah, ponovno so bile sprejete v začetku leta.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji