OI Pariz 2024

Spletni strokovni seminar na temo vračanja športnikov v trenažni proces po preboleli bolezni Covid-19

Spletni strokovni seminar na temo vračanja športnikov v trenažni proces po preboleli bolezni Covid-19
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vabi na Spletni strokovni seminar na temo vračanja športnikov v trenažni proces po preboleli bolezni Covid-19 v sredo, 21. aprila 2021, ob 18:00.
Predstavitev bo potekala prek spletnega videokonferenčnega sistema Zoom. Na dogodek prijavite prek povezave: https://tinyurl.com/ch6cn724.
 
Vsem prijavljenim bodo dan pred dogodkom poslali povezavo do spletnega dogodka.

Stališče za vračanje športnikov v trenažni proces po preboleli bolezni Covid-19 so oblikovali člani Združenja za medicino športa in Sekcije za športno kardiologijo Združenja kardiologov Slovenije, med katerimi so specialisti medicine dela, prometa in športa (MDPŠ), kardiologije, pulmologije in radiologije. Sprejeta so v objavo v multidisciplinarni strokovni medicinski reviji Zdravniški Vestnik, ki jo izdaja Slovensko zdravniško društvo.

Posledice okužbe s koronavirusom SARS-CoV-2 so lahko kratkotrajne, pa tudi dolgotrajne, zaradi česar jih ne gre podcenjevati. V teku so številne raziskave, s katerimi spoznavamo vse razsežnosti te bolezni. Virus najpogosteje prizadene pljuča in srce, lahko pa tudi druge organe, kot so jetra, ledvice, živčni sistem ali povzroči nastanek strdkov v krvnih žilah. Poleg dolgotrajnih učinkov na srce in pljuča raziskovalci trenutno preiskujejo tudi dalj časa trajajoče simptome, med katerimi so utrujenost, zmanjšana zmogljivost, motnje spanja in koncentracije. Pri vračanju športnikov v trenažni in tekmovalni proces po okužbi s koronavirusom SARS-CoV-2 je zato potrebna osveščenost in previdnost. Pri tem imajo veliko odgovornost tisti, s katerimi aktivni športniki preživijo največ časa – trenerji.

Pri vračanju športnikov v trenažni in tekmovalni proces po okužbi s koronavirusom SARS-CoV-2 je zato potrebna osveščenost in previdnost. Pri tem imajo veliko odgovornost tisti, s katerimi aktivni športniki preživijo največ časa – trenerji.

Na kaj moramo biti pozorni in kako spremljati športnike po okužbi, vam bodo predstavili avtorji priporočil in sicer:
·        Nejc Planinc, dr. med., spec. MDPŠ
·        doc. dr. Petra Zupet, dr. med., spec. MDPŠ, prof. športne vzgoje
·        Gregor Kavaš, dr. med., spec. MDPŠ
·        prim. mag. Matjaž Turel, dr. med., spec. Pulmologije in
·        doc. dr. Katja Ažman Juvan, dr. med., spec. kardiologije in vaskularne medicine,
Sodelovali pa bodo tudi:
·        Vesna Pekarović Džakulin, dr. med., spec. družinske medicine in MDPŠ
·        Denis Baš, spec. pediatrije
·        prof. dr. Bojana Beović, dr. med., spec. Infektologije.

Javna predstavitev Stališča za vračanje športnikov v trenažni proces po preboleli bolezni covid-19 je namenjena odločevalcem na nacionalnih panožnih športnih zvezah ter vsem strokovnim delavcem v športu (trenerjem), ki načrtujejo proces športne vadbe in neposredno delajo s športniki.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji