Usposabljanje SD1

Slovenski olimpijci danes v vrsti za cepljenje

Slovenski olimpijci danes v vrsti za cepljenje
Del slovenskih kandidatov za nastop na poletnih olimpijskih in paraolimpijskih igrah v Tokiu je bil danes v vojašnici Edvarda Peperka v Ljubljani cepljen proti covidu-19. Namero, da se bodo cepili, je napovedalo okrog 90 odstotkov olimpijcev, danes pa je bilo cepljenih 27 športnikov, skupaj pa 57 članov olimpijske ekipe.
Cepljenje ne bo potekalo le danes, ampak tudi druge dni, organizirano bo tudi 7. in 14 maja, že pred časom so bili cepljeni slovenski kolesarji v tujih klubih.

Tako Mednarodni olimpijski komite kot tudi Olimpijski komite Slovenije sta že večkrat izpostavila, da cepljenje ni obvezno, "ga pa toplo priporočajo". Številne države po svetu so s cepljenje olimpijcev sicer že opravile.
"Okrog 90 odstotkov kandidatov je izrazilo interes za cepljenje, ki ni obvezno, medicinska komisija OKS pa ga priporoča. Interes za cepljenje je napovedalo preko 220 od skupaj okrog 250 športnic in športnikov in neposrednega podpornega osebja, to so trenerji, fizioterapevti, zdravniki in drugi, ki neposredno delajo na terenu s posamezniki in ekipami. Drugi funkcionarji so iz te izjeme izključeni," je pojasnil generalni sekretar OKS Blaž Perko.

"Če ne bi toliko potovala in ne bi bilo letos OI, se verjetno ne bi cepila. Res je tudi, da tudi cepljenje ne nudi stoodstotne zaščite. Ampak zaradi OI se bom cepila. Če bi se okužila in zaradi tega ne bi mogla tekmovati na OI bi bilo to zame nekaj najhujšega. Kljub cepljenju pa se to vseeno lahko zgodi, zato se bom tudi potem, ko se bom po prihodu iz evropskega prvenstva na Portugalskem, cepila, kar najbolj pazila. Upoštevala bom vsa zdravstvena priporočila in se izogibala gneči," je povedala krmarka jadralne posadke 470 Tina Mrak. Skupaj z Veroniko Macarol sodita v ožji krog favoritinj za medalje na OI v japonski prestolnici, od nedelje pa se bosta tekmovali na EP v Vilamouri.

Vlada je 24. marca slovensko olimpijsko in paraolimpijsko reprezentanco za letošnje igre v Tokiu dodala med prednostne skupine za cepljenje na novi koronavirus, v drugo prednostno skupino za cepljenje, skupaj med drugim z diplomati ter člani slovenske vojske na mirovnih misijah.
Perko je dodal, da na pomoč Moka ne morejo računati, ker kitajsko cepivo pri nas ni odobreno. Tekmovalci na OI v Tokiu ter prihodnje leto na zimskih OI v Pekingu bodo imeli namreč na voljo brezplačno cepivo proti novemu koronavirusu, kupljeno na Kitajskem, je 22. aprila povedal predsednik Moka Thomas Bach. "Mok bo cepiva plačal za vse olimpijske in paraolimpijske ekipe. Mok bo poleg tega prav tako kril stroške dveh doz cepiva, ki je na voljo olimpijcem v matičnih državah," je še poudaril Bach in dodal, da gre za potezo solidarnosti v boju proti covidni pandemiji.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji