Usposabljanje SD1

Kaj brati, da diši po športu?

Kaj brati, da diši po športu?
Dr. Sabina Fras Popović iz Centra za spodbujanje bralne pismenosti iz Mariborske knjižnice in Nives Markun Puhan iz Zavoda RS za šolstvo sta pripravili predloge knjig za branje v mesecu maju, v katerih diši tudi po športu.

Za mladino in odrasle

»Na živce mi gre, kadar je Andrew ves razumski. Kajti vedel sem, da ima prav. Napadi panike so nekaj osebnega in nihče drug ti ne more pomagati. Popolnoma sam se moraš spopasti s strahom, se spoprijeti s srcem, ki razbija in tuli kakor stroj in ti grozi, da te bo raztrgalo.« V tem slogu Barry Jonsberg  v mladinskem romanu Pesem, ki jo lahko slišim le jaz, preplete zgodbo odraščanja, premagovanja strahu, soočenja s smrtjo,  izgradnjo samozavesti in osvajanja srca ljubega dekleta. Pri tem mu je v veliko pomoč soočanje z raznovrstnimi izzivi, ki jih prejema po mobitelu od skrivnostnega prijatelja. Eden od izzivov se nanaša na športno igro, poznano kot najpomembnejšo postransko stvar na svetu (nogomet). V zgodbi ima pomembno vlogo tudi komuniciranje po mobitelu - pisatelj tako nakaže pozitivno uporabo sodobnega pripomočka. »Po drugi strani pa – zakaj bi vedno ubiral prijetne in znane poti? Ko sem igral na nogometni tekmi, sem se podal popolnoma v neznano, pa mi ni bilo žal.« Skrivnost povezave glasbe in nogometa pa odkrije … branje romana.
  • Roman je izšel pri založbi Miš (2019); delo je prevedla Nataša Grom.
  • Člani splošnih knjižnic si  lahko knjigo izposodijo v naslednjih knjižnicah - POVEZAVA.
  • Kupimo jo lahko v spletni trgovini TUKAJ.
Knjiga Izštekani najstniki in starši, ki štekajo, avtorjev Leonide Mrgole in dr. Alberta Mrgole, je izšla leta 2013,  doživela še drugo izdajo in štiri ponatise. V  branje jo priporočamo vsem, še posebej pa odraslim, ki so ob poti mladim športnikom in športnicam. Vsebine, zbrane v drugem delu knjige, z naslovom V stiku s pomembnimi razvojnimi potrebami najstnikov nagovorijo starše, športne pedagoge, učitelje ki štekajo, naj ne pozabijo, da ima najstniška izštekanost svoj zakaj in zato.
Knjiga ponuja živahen vpogled v vsakdanje življenje družine z najstniki. Skozi zgodbe in namige omogoča odraslim dvoje: obuditi spomin na lastno puberteto ter ohraniti stik z odraščajočo mladino. Pri mladih je v času zaslonske realnosti vse bolj na udaru njihova samozavest, zato je danes slednja misel iz knjige še toliko bolj pomembna kot pred desetletjem, ko je bila prvič zapisana: »Samozavest krepimo z izkušnjami, ki jih nalagamo na stran zavedanja lastnih sposobnosti, o lastni vrednosti, o zavedanju svojih kvalitet. Odrasli, ki so najstnikom (in že prej otrokom) osebe s pomembnim vplivom (starši, vzgojitelj, učitelji, trenerji), gradijo samozavest s svojimi odzivi v situacijah, kjer poteka proces učenja in preskušanja potrebnih kompetenc. Pomembni drugi pa imajo z neustreznimi odzivi tudi odločilno vlogo pri rušenju samozavesti.«
  • Knjiga je izšli pri Zavodu Vezal (2 izdaji, 4 ponatisi).
  • Člani splošnih knjižnic si jo lahko izposodijo v naslednjih knjižnicah - POVEZAVA.
  • Knjigo lahko kupimo TUKAJ.
Za otroke
Ko pogledamo v svet literature s športno tematiko, dobimo občutek, da se tudi tam ves svet vrti okrog nogometa. Vsekakor se svet okrog nogometa vrti za ekipo Noogmetastičnih, ki so glavni junaki knjižne zbirke s prav takšnim naslovom, ki izhaja pri založbi Malinc. V zbirki, imajo ob članih osnovnošolske nogometne ekipe posebno mesto še starši, trener in trenerka, učitelji, policist, sodniki in seveda vse kar je pomembno v življenju  mladih: ljubezen, družina, strah, spoštovanje, prevare, športni fair play, učenje, ocene, šola, skrivnosti, pogum, ekipa, tekmovanje, tekmovalnost, sodelovanje, zmaga, poraz in veselje do športa. Roberto Santiago je ob ilustracijah, ki jih je ustvaril Enrique Loronzo,  ustvaril zgodbo, ki nasmeji in navduši vse bralce. Doslej izdane tri knjige v slovenski izdaji, so dislektikom prijazno oblikovane.

»Bil je najboljši vratar, kar jih je kdaj igralo v medšolski ligi! In zavrnil je ponudbo in štipendijo Ibyssa! Pogledal sem na balkon, kjer je ravnatelj Ibyssa zmajeval z glavo, kot bi hotel reči: «Kakšna napaka.« »Hej, ti, Kitajec,« je zaklical z balkona. »Še vedno si lahko premisliš. Če igraš z našo ekipo, ti bomo dali štipendijo za naslednja tri leta. Dobro premisli: zdaj ali nikoli.« Po trgu se je razširilo negodovanje. Wao je dvignil glavo in rekel: «Jaz ne imenovati Kitajec, ampak Deng Wao.« Odlično izhodišče za pogovor o tem, da žalitve bolijo in da so stereotipi velikokrat daleč od resničnosti ponuja tretja knjiga v zbirka.
  • Knjiga je izšli pri založbi Malinc (2019, 2020). Prevod je delo Barbare Pregelj.
  • Ekipa je predstavljena tudi TUKAJ.
  • Člani splošnih knjižnic si jo lahko izposodijo v naslednjih knjižnicah - POVEZAVA.
  • Knjigo je možno kupiti TUKAJ.
S tokratnim vabilom med knjižne platnice zaključujemo prvo sezono. Vabimo vas, da se sprehodite po knjižnih namigih te sezone in na priprave ali tekmovanja s seboj vzamete tudi kakšno knjigo. Z vami bomo ponovno v septembru 2021.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji