Usposabljanje SD1

Olimpijske igre v Tokiu v celoti brez gledalcev

Olimpijske igre v Tokiu v celoti brez gledalcev
​Olimpijske igre v Tokiu, ki se bodo začele 23. tega meseca, bodo brez gledalcev na tribunah, so sporočili japonski organizatorji po pogovorih z Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok). Že pred časom so se odločili, da ne bo navijačev iz tujine, v četrtek pa še, da ne bo niti domačih ljubiteljev športa.
Za to, da bodo OI prvič v zgodovini brez gledalcev, so se odločili, ker je Japonska v olimpijskem mestu Tokiu uvedla izredne razmere zaradi vse večjega števila okužb z novim koronavirusom. Predsednik vlade Yoshihide Suga je pred tem sporočil, da bodo izredne razmere začele veljati v ponedeljek, 12. julija, in bodo predvidoma trajale do 22. avgusta.

Na Japonskem so mnogi upali, da bo lahko na tribunah vsaj do 50 odstotkov domačih gledalcev, a je danes olimpijski minister Tamayo Marukawa sporočil, da tudi teh ne bo. "Nismo imeli druge izbire," je po poročanju japonske tiskovne agencije Kyodo News pojasnila predsednica organizacijskega odbora OI Seiko Hashimoto.

Dodala je: "Zelo obžalujemo, da bodo OI v tako omejenem obsegu zaradi soočanja s širitvijo okužb z novim koronavirusom. Obžalujem, da tisti, ki so že kupili vstopnice, in drugi lokalni prebivalci, ki so si želeli ogledati tekme v živo, to ne bodo mogli storiti."

Predsednik MOK-a Thomas Bach je bil tudi prisoten na sestanku, na katerem so sprejeli odločitev o OI brez gledalcev, znova pa je zatrdil, da si bodo skupaj z organizatorji prizadevali za varno izvedbo iger. "To zavezo kažemo že od lani, ko smo igre prestavili za leto dni. Pa tudi danes, ko smo podprli ukrepe, ki so v trenutnih zdravstvenih razmerah nujne," je dejal Bach."

V deželo vzhajajočega sonca je prispel danes, ko je Suga sporočil odločitev o izrednih razmerah. Ta je sledila zelo nizki javni podpori izvedbi OI, tudi zdravstvena stroka je vse bolj zaskrbljena, precepljenost prebivalstva je zelo nizka, po nekaterih podatkih le okrog desetodstotna, poleg tega pa so oktobra napovedane tudi parlamentarne volitve na Japonskem.

Na lokalnih volitvah v Tokiu je v začetku tega meseca ob nizki volilni udeležbi stranka Najprej Tokijčani guvernerke Yuriko Koike izgubila več sedežev, na drugi strani pa jih je pridobila Liberalna demokratska stranka (LDP) premierja Yoshihideja Suge, a vladajoča koalicija, v kateri LDP podpira še stranka Komeito, ni osvojila večine.

Na tokijske volitve mnogi gledajo kot kazalnik pred parlamentarnimi volitvami. Mandat Suge se konča konec septembra, parlamentarne volitve pa morajo izvesti do 21. oktobra, ko se konča mandat trenutnemu parlamentu.

Med ključnimi predvolilnimi temami je bila poleg covida-19 tudi organizacija OI ob porastu števila okužb. Koalicija je zagotavljala, da bodo igre varne, na drugi strani pa so v stranki tokijske guvernerke pozivali k OI v celoti brez obiskovalcev.

Odločitev, da ne bo gledalcev izven japonskih meja, so lokalni organizatorji sporočili že 20. marca po video sestanku s predstavniki vlade, MOK-a in Mednarodnega paraolimpijskega komiteja (IPC). Bach je že pred tem po skupščini MOK-a napovedal tak razplet in dodal, da je odločitev o gledalcih v rokah japonskih oblasti, tako političnih kot zdravstvenih.

Olimpijske igre so bile zaradi pandemije prvič v zgodovini prestavljene iz lanskega na letošnje leto in se bodo začele 23. julija, olimpijski ogenj pa je svojo pot po Japonski začel 25. marca v Fukushimi s strogimi varnostnimi in higienskimi ukrepi.

Po sedaj načrtovanem časovnem okviru izrednih razmer se bodo te v Tokiu sicer končale tik pred začetkom paraolimpijskih iger, ki tradicionalno sledijo olimpijskim igram na istem prizorišču. Paraolimpijske igre bodo potekale od 24. avgusta do 5. septembra.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji