OI Pariz 2024

Košarkarji še korak bližje kolajni

Košarkarji še korak bližje kolajni
Ženska atletika, jadranje, kajak na mirnih vodah in košarka so zaznamovali slovenske nastope v Tokiu.

Košarkarji Slovenije so v četrtfinalu olimpijskih iger v Tokiu premagali Nemčijo s 94:70. Slovenija je do nove zmage prišla po fizični, trdi predstavi, v kateri ni manjkalo nešportnih potez in grobosti. Nemčija, ki je bila na papirju v močno podrejenem položaju, nas je večino tekme gledala v hrbet oziroma bila v zaostanku, odločitev o zmagovalcu pa je dokončno padla v zadnjih desetih minutah. Slovenija je sicer odlično odprla tekmo, v 7. minuti vodila že z dvomestno prednostjo (23:12), a nato po nekaj menjavah in treh trojkah Nemčije izgubila vodstvo. Tekmec je z delnim izidom 18:4 v 15. minuti povedel z 32:31. Selektor Aleksander Sekulić je na parket vrnil udarno peterko Dončić-Blažič-Dragić-Čančar-Tobey, tako da je Slovenija na odmor odšla s sedmimi točkami prednosti. V drugem delu je Nemčija zaigrala zelo agresivno, skušala na vse načine obrniti potek tekme, a je bila Slovenija enostavna boljša v vseh segmentih igre. Skok je dobila s 40:28, podaje 19:15, ukradene žoge 12:10, trojke 15:12, imela pa je tudi višji odstotek zadetih metov iz igre, za dve točki in črte prostih metov. Luka Dončić je za dva skoka zgrešil trojni dvojček (20 točk, 11 podaj, 8 skokov), tako da na olimpijskih igrah ostajata le dva igralca, ki jima je to uspelo - Aleksandru Belovu 1976 (23 + 14 + 10) in LeBronu Jamesu 2012 (11 + 14 + 12). Slovenski virtuoz, ki naj bi po pisanju ameriških medijev po olimpijskih igrah obljubil petletno zvestobo klubu iz Dallasa za 202 milijona dolarjev, je na prejšnji tekmi proti Španiji trojni dvojček zgrešil za vsega eno podajo. Hkrati pa je Dončić zabeležil že svojo sedemnajsto zaporedno zmago v slovenskem dresu. Poraza še ne pozna. Medtem ko je Dončić zgrešil deset metov iz igre (8:18), je bil Zoran Dragić filigransko natančen. Dosegel je 27 točk ob metu 11:13. (trojke 5:7). Mike Tobey je zbral 13 točk in 11 skokov.

Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta v deveti, uvodni regati petega dneva tekmovanj razreda 470 na olimpijskih igrah v Tokiu zasedli drugo mesto ter s petega napredovali na četrto mesto. Pred desetim plovom imata 48 točk in za tretjim mestom zaostajata deset točk. Slovenki sta sicer začeli nekoliko v ozadju, z osmega in sedmega mesta na prvih obratih sta napredovali na peto in tretje ter bili potem drugi na zadnjem merjenju, v cilj pa sta prišli le štiri sekunde za Špankama.
V vodstvu sta ostali Britanki Hannah Mills in Eilidh McIntyre (25), drugi sta Poljakinji Agnieszka Skrzypulec in Jolanta Ogar (31). Na tretjem mestu tik pred članicama portoroškega Pirata sta dvakratni zaporedni evropski prvakinji, Francozinji Camille Lecointre in Aloise Retornaz z 38 točkami. Jutri je na programu zadnji plov za medalje, ki šteje dvojno.

Slovenski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterrman sta bila na olimpijskih igrah v Tokiu v disciplini K-2 kandidatki za odličja, a njun nastop se je končal nesrečno. V polfinalu, potem ko sta bili povsem blizu uvrstitve v finale, sta se pred ciljem prevrnili, ostali brez želenega finale in celo olimpijske uvrstitve. "To je eden najhujših trenutkov moje kariere. Zgodil se je v najslabšem možnem trenutku, na olimpijskih igrah se mi je pripetilo to, kar se mi ni v vsej karieri. Žalostna sem, težko bo to preboleti," je v solzah dejala Ponomarenko Janićeva, ki se ne zaveda dobro, zakaj je prišlo do neljubega dogodka.
"V težkih pogojih, valovih, sva se na koncu začela razhajati, nisva bili več usklajeni. Kar naenkrat sva se znašli v vodi. Nisem se mogla uloviti, veslo sem imela najbrž v zraku. Če bi se uspele obdržati, bi zadržale četrto mesto, ki je še vodilo v finale," napake ni uspela povsem razložiti izkušena Koprčanka. Tudi pri Ostermanovi so že oči izdajale, da je tudi on pretočila nekaj solz, a se je po doping kontroli vendarle nekoliko umirila. "Do zdaj sva nizali uspeh za uspehom, zdaj nisva ostale le brez finala, ampak tudi brez uvrstitve. Žal mi je, da se je to zgodilo, toda z dvignjeno glavo je treba naprej. Ne vem, kaj se je točno zgodilo, vem samo to, da so se najine sanje tam razblinile. Moram prespati, vedela sem, da bo težka, a da bova končali v vodi pa res nisem pričakovala," je dejala Ostermanova.

Slovenska rekorderka Anita Horvat je v atletskih kvalifikacijah na olimpijskih igrah v Tokiu v teku na 400 m s časom 52,34 sekunde zasedla 28. mesto. V prvi od šestih kvalifikacijskih skupin je bila šesta. Štiriindvajsetletna Horvatova je letos pred OI najhitreje tekla 52,12 sekunde, kar je dobro sekundo počasneje od njenega tri leta starega državnega rekorda (51,22). V skupini je bila po teh dosežkih predzadnja. V polfinale so se uvrstile po prve tri iz skupin ter še šest preostalih najhitrejših po času. V skupini je bila Horvatova dolgo na zadnjem mestu, v ciljni ravnini je ugnala Nigerijko Patience Okon George (52,41) in prednost nato zadržala do konca. Za tretje mesto v skupini bi morala Horvatova teči blizu državnega rekorda 51,36 sekunde, za uvrstitev po času pa 51,91 sekunde.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji