OI Pariz 2024

Janja Garnbret v zgodovino športnega plezanja

Janja Garnbret v zgodovino športnega plezanja
Postati olimpijski zmagovalec je nekaj nepozabnega; postati prva olimpijska zmagovalka v športnem plezanju je za zgodovino. S tekmovanjem nadaljujejo igralke golfa in tekmovalke v ritmični gimnastiki.

Janja Garnbret je prva olimpijska zmagovalka v zgodovini športnega plezanja. Dvaindvajsetletnica je zlato kolajno v Tokiu osvojila z najboljšo predstavo v kombinaciji s skupnim izidom 5 točk. V hitrosti je bila 5., prva je bila v balvanih, v težavnosti pa je z višino 37+ osvojila prvo mesto in premagala najbližjo zasledovalko domačinko Miho Nonaka. "Ne morem povedati, kakšen pritisk se mi je odvalil od srca. V hitrostnem plezanju sem dobro začela, nadaljevala odlično v balvanih. Na koncu pa sem si za težavnost rekla, da naj naredim najboljše," je v prvi izjavi po zmagi za RTV Slovenija dejala mlada Korošica. Na vprašanje, kaj je naredilo razliko do drugega mesta, je izpostavila prvi boj za peto do osmo mesto v hitrosti, sicer njeno najšibkejšo disciplino, ko se je po zdrsu uspela zbrati in v zaključku prehiteti tekmico. "Zlato sem osvojila v hitrosti, ko sem v prvem dvoboju za 5. do 8. mesto premagala Američanko (op. p. STA Brooke Raboutou za peto mesto). To mi je dalo možnost za zlato." Bron z zmnožkom 64 točk je osvojila Noguchijeva, ki je bila četrta v hitrosti, balvanih in težavnosti, zadnji disciplini tega plezalskega maratona. Enak zmnožek je osvojila tudi Poljakinja Aleksandra Miroslaw, a je zaključila na četrtem mestu, zmagala je v hitrosti z novim svetovnim rekordom, v balvanih in težavnosti pa je bila osma med osmimi finalistkami. V težavnosti, finalu tega finala, se je odvila prava drama. Južna Korejka Chaehyun Seo zadnja na startu je namreč osvojila višino 35+ ter zaostala zgolj za Garnbretovo. Vendar ni posegla več v končno razvrstitev. Tudi Avstrijka Jessica Pilz, ki je osvojila višino 34+ in je težavnost končala na tretjem mestu, ni mogla na stopničke. Končali sta na repu finalistk. 

Garnbretova je Sloveniji priborila tretjo zlato kolajno na igrah v Tokiu. Po zlatih kolajnah Primoža Rogliča v vožnji na čas cestnega kolesarstva in Benjamina Savška v kanuju v slalomu na divjih vodah. Gre za peto odličje odprave iz dežele na sončni strani Alp pod petimi krogi v Tokiu. Že zdaj pa je jasno, da so s tremi zlatimi odličji tokijske olimpijske igre najuspešnejše za slovensko olimpijsko odpravo po letu 1991. Gre za peto odličje v Tokiu, več jih je osvojila Slovenija le na zimskih igrah v Sočiju leta 2014 - osem.

Slovenska reprezentantka v ritmični gimnastiki Jekaterina Vedenejeva je dobro nastopila, a s 16. mestom med 26 tekmovalkami ostala brez finala najboljše deseterice, ki se bo borila za kolajne. Vedenejeva, Rusinja iz Irkutska, ki zadnja tri leta zastopa slovenske barve, je tako svoj olimpijski nastop že končala. Kvalifikacijske sestave z obročem (22,800), žogo (23,550), s kiji (22,550) in trakom (20,800) je opravila brez velikih napak in je s skupnim zbirom 89,700 zasedla 16. mesto.

Slovenska golfistka Pia Babnik je na olimpijskih igrah v Tokiu tretji dan na zelenicah Kasumigaseki Country kluba končala na 45. mestu. Z dvema udarcema nad parom igrišča je zdrsnila po lestvici navzdol.  Uvodni dan štiridnevnega olimpijskega turnirja je 17-letna Babnikova končala z 71 udarci, kar je par igrišča, z enakim izidom pa je odigrala tudi drugi dan in po polovici tekmovanja zasedla 34. mesto. Danes je dosegla en "birdie" na osmi luknji, predvsem na drugih devetih luknjah pa je odigrala malce slabše, dosegla tri "bogeyje" in dan končala s 73 udarci. Pred zadnjim dnem je 45. med 60 tekmovalkami. Danes so organizatorji že sporočili, da bodo skušali pod streho spraviti tudi zadnji dan tekmovanja, pričeli pa ga bodo uro prej kot sicer. Prve tekmovalke bodo začele v soboto ob 6.30 po japonskem času, oziroma že danes 23.30 po slovenskem času.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji