Usposabljanje SD1

Zadnji tekmovalni dan za Slovence v Tokiu

Zadnji tekmovalni dan za Slovence v Tokiu
Golfistka Pia Babnik in košarkarji so sklenili super uspešne nastope slovenskih olimpijcev v Tokiu.

Košarkarji Slovenije so v tekmi za 3. mesto na OI v Tokiu izgubili z Avstralijo s 93:107. Slovenija ostaja brez olimpijskega odličja v ekipnih športih, Avstralija pa je prvič v zgodovini prišla do medalje na OI. Do zdaj je bila štirikrat četrta. Slovenija je po uvodnih štirih navdušujočih zmagah proti Argentini, Japonski, Španiji in Nemčiji olimpijski turnir končala z dvema porazoma, nesrečnim proti Franciji in zasluženim v tekmi za bron proti Avstraliji. Sanje v polfinalu je Slovencem vzel Nicolas Batum z blokado meta Klemna Prepeliča v zadnji sekundi, medaljo pa Patty Mills, ki je dosegel 42 točk ob metu iz igre 15:31. Triinpetdeset prejetih točk v prvem polčasu, enajst izgubljenih žog, zgolj 31-odstotni met za tri točke (5:16), predvsem pa 26 točk Pattyja Millsa v prvih dvajsetih minutah je bil za Slovenijo slab obet pred drugim delom. Nesrečen poraz proti Franciji je očitno pri slovenskih košarkarjih pustil močan pečat. Slovenija je vodila le v prvi četrtini po delnem izidu 10:0 (17:13), nato pa se je začel šov avstralskega branilca iz San Antonio Spurs. Mills je v drugi četrtini dosegel 17 točk; po njegovi petindvajseti je Avstralija v 17. minuti povedla s 45:35. Zaostanek je v slovensko izbrano vrsto vnesel nemir in nervozo, posledično tudi napake in tehnične napake zaradi ugovarjanja sodnikom. Luka Dončič, ki je bil s strani obiskovalcev spletne strani Mednarodne košarkarske zveze izbran za najkoristnejšega igralca olimpijskega turnirja, je v prvem polčasu dosegel devet točk ob metu 2:8. Po sedem sta jih dodala Jaka Blažič in Klemen Prepelič. Drugi del ni spremenil podobe na parketu. Slovenija z Luko Dončićem na čelu ni bila razpoložena, Avstralija pa je vse napake spretno izkoristila.
Nekajkrat so se izbranci Aleksandra Sekulića približali na obetajoč zaostanek, a žal je imela Avstralija vsakokrat pripravljen odgovor. Po 60:66 v 27. minuti je povedla s 75:64, 80:83 v 34. minuti je pretvorila v 90:80, premalo pa sta bili tudi dve zaporedni trojki Luke Dončića za 86:92 šest minut pred koncem, saj je Avstralija v naslednji minuti znova vodila s 97:86.

Slovenska golfistka Pia Babnik je na olimpijskih igrah v Tokiu končala tekmovanje na zelenicah Kasumigaseki Country kluba na 34. mestu z dvema udarcema pod parom igrišča (282). Zlato je s 17 udarci pod parom (267) osvojila številka 1 ženskega golfa, Američanka Nelly Korda. Ljubljančanka Pia Babnik je bila s 17 leti najmlajša med 60 nastopajočimi, četrti in zadnji dan turnirja pa je s 67 udarci in najboljšo predstavo v štirih dnevih pridobila 11 mest. Po prvem dnevu je bila na 23. mestu z 71 udarci, kar je par igrišča, enako ji je uspelo tudi drugi dan, a je tedaj zasedala 34. mesto. Z dvema udarcema nad parom igrišča je po predzadnjem dnevu zdrsnila na 46. mesto. 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji