Usposabljanje SD1

Ta četrtek Dan slovenskega športa v ljubljanskem parku Tivoli

Ta četrtek Dan slovenskega športa v ljubljanskem parku Tivoli
Zlato olimpijsko odličje pomeni vrhunec kariere vsakega športnika, 23. septembra leta 2000 pa je Sloveniji prineslo tudi državni praznik. Dan slovenskega športa, ki ga je Slovenija razglasila 18. junija lani, obeležujemo ob dnevu, ko je na olimpijskih igrah v Sydneyu 2000 v čast zmagovalcem prvič zaigrala slovenska himna Zdravljica. Veslača Iztok Čop in Luka Špik ter strelec Rajmond Debevec so natanko 20 let pred prvo obeležitvijo našega novega državnega praznika postali olimpijski prvaki.

Dan slovenskega športa pa ni namenjen zgolj praznovanju vrhunskih dosežkov naših izjemnih športnikov. Predvsem je praznik namenjen spodbujanju vseh nas k rednemu športnemu udejstvovanju, je spodbuda k zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu. Več kot 70% Slovenk in Slovencev se dobro zaveda, da redna športna vadba bistveno prispeva k zdravju in dobremu počutju, a kljub temu stopnja telesne dejavnosti v Sloveniji upada. Še posebej je upad pospešila epidemija.
 
Dan slovenskega športa je priložnost, da si vzamemo čas za šport
 
Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez v sodelovanju s številnimi panožnimi športnimi zvezami, Fakulteto za šport in Ministrstvom za zdravje, pripravlja osrednjo športno prireditev v ljubljanskem parku Tivoli. Ob 9. uri bodo jo bodo otvorili predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport  dr. Simona Kustec in evropska komisarka, odgovorna tudi za področje športa, Mariya Gabriel.
 
Okoli 2.000 otrok, starejših in evropskih gostov se bo lahko preizkusilo v več kot 30 športnih izzivih, izmerilo svojo telesno zmogljivost in se pogovorilo o nasvetih glede zdrave športne vadbe. Ob 12. uri se bomo vsi skupaj podali na Predsednikov tek, ki bo potekal pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.
 
Nedaleč od parka Tivoli, na ploščadi pred Predsedniško palačo, bo od 10:30 uri otvoritev razstave Dan slovenskega športa. Kot vselej ob prazniku (z izjemo dneva spomina na mrtve) v Uradu predsednika Republike Slovenije pripravljajo dan odprtih vrat, v okviru katerega si obiskovalci lahko ogledajo prostore Predsedniške palače.

Na Blejski promenadi bo ob 19. uri potekala državna proslava ob dnevu slovenskega športa. Ob tej priložnosti bo tudi uradna otvoritev Evropskega tedna športa, ki ga gosti Slovenija kot predsedujoča Svetu EU. Evropski teden športa bo po vsej Evropi potekal od 23. do 30. septembra.
 
Dan slovenskega športa je dan za šport. Otroci v vrtcih in šolah, ga bodo obeležili s športnim dnevom, na delovnih mestih si večkrat vzemimo čas za aktivni odmor, v prostem času se razgibajmo v naravi. Nekaj nasvetov zakaj in kako lahko najdete tudi na spletni strani danslovenskegasporta.si.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji