Poklon slovenskim olimpijkam in začinjena Ruska dača

Poklon slovenskim olimpijkam in začinjena Ruska dača
Da povezovanje idej in sodelovanja prinaša presežke, se je še enkrat potrdilo v sodelovanju med Olimpijskim komitejem Slovenije-Združenjem športnih zvez in Rusko dačo, kulturnim, zabavnim in družabnim središčem na obrobju Ljubljane.

Poklon slovenskim olimpijkam je prvo tovrstno srečanje pri nas, ki daje priznanje ženskam v športu. Idejo so organizatorji prepletli s celodnevnim kulinaričnim doživetjem, kulturnim programom in možnostjo preizkušanja v športnih izzivih za otroke.

Deklet, ki so nas vse do danes pod zastavo samostojne Slovenije zastopale na olimpijskih igrah, je natanko 160, od tega 103 na igrah poletne olimpijade in 57 v zimskih olimpijskih panogah. Skupno ima Slovenija 17 olimpijskih medaljistk, 3 med njimi so vrhunec svoje kariere dosegle pod zastavo nekdanje Jugoslavije. Dogodka na Ruski dači so se udeležile: Alenka Cuderman, zlata z OI v Los Angelesu 1984, rokomet, takrat še z reprezentanco Jugoslavije, ki je tudi prva Slovenka z medaljo na OI; Alenka Dovžan, bronasta z OI v Lilehammerju 1994 v alpski kombinaciji, s prvo slovensko medaljo na zimskih OI za samostojno Slovenijo; Jolanda Čeplak, bronasta z OI v Atenah, atletika, tek na 800 m; Vesna Fabjan, bronasta na OI v Sočiju 2014, tek na smučeh – sprint in zadnja, zlata Janja Garnbret, prva zlata olimpijska medalja v športnem plezanju nasploh, saj je ta šele na OI v Tokiu postal olimpijska disciplina. Številni obiskovalci Ruske dače so lahko pozdravili še dve udeleženki OI, odlično atletinjo Brito Bilač, ki nas je zastopala na OI v Barceloni 1992 in štiri leta kasneje v Atlanti in še vedno drži slovenski rekord v skoku v višino 200 cm, kar je bilo leta 1994, ko je to višino preskočila, tudi dovolj, da je osvojila naslov evropske prvakinje; ter gimnastičarko Sašo Golob, ki je Slovenijo zastopala na OI v Londonu 2012, sicer pa je petkrat stala na zmagovalnem odru svoje discipline, enkrat tudi na najvišji stopnički, dvakrat je zmagala tudi v skupnem seštevku svetovnega pokala na parterju.
 
Namen dogodka Poklon slovenskim olimpijkam je izraziti široko družbeno spoštovanje vsem dekletom, ki so si izbrale vrhunski šport za svoje življenjsko poslanstvo in so nas do sedaj zastopale na olimpijskih igrah. S posebnim navdušenjem pa še tistim, ki so nas ob tem razveselile z medaljami. Podporo ženskam v športu sta v svojem nagovoru izrazila tako predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec, kot tudi dr. Marta Bon, predsednica komisije za enakost spolov pri OKS-ZŠZ.

Začinjena Ruska dača je ob pestrem dogajanju in pogovorih na odru ponudila širok izbor slastne, prijetno začinjene – tudi pekoče, če ste tako želeli – hrane, ki so jo ponudili chefi gostilne Maček z dvema menijema, restavracije Namaste, Klub 300, Foodwagon in udeleženka zadnje sezone Masterchef Tanja Pirc.
 
Uživali so tudi otroci, ki so se lahko preizkusili v številnih športnih izzivih, od plezanja po plezalni steni, lokostrelstva, košarki, spretnostih pri doseganju gola, iskanju ravnotežja, hoje s hoduljami, mini golfu, koordinirano hojo s smučmi za več oseb.
 
Poklon vseh gostov pred ekipo deklet na odru je bil na koncu le simbolični prikaz našega spoštovanja do njihovih dosežkov, s katerimi se tudi sami radi pohvalimo pred celim svetom.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji