OI Pariz 2024

Slovesna otvoritev olimpijskih iger v Parizu na reki Seni

Slovesna otvoritev olimpijskih iger v Parizu na reki Seni
Slovesno odprtje naslednjih poletnih olimpijskih iger, ki bodo leta 2024 v Parizu, bo potekalo na reki Seni, so danes sporočili organizatorji. S tem bodo prvič v zgodovini moderne dobe prekinili dolgoletno tradicijo uvodnega dne iger na stadionu ter tradicionalnega shoda športnikov in športnic, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Več kot 160 ladij bo na krovu pozdravilo športnike iz več kot 200 državnih delegacij, ter se odpravilo na skoraj šest kilometrov dolgo rečno parado od Pont d'Austerlitza do Pont d'Iena v središču Pariza.

Snovalci načrtov za slovesno odprtje 33. poletnih iger želijo privabiti 600.000 gledalcev. Večina teh bo porazdeljenih po obrežju reke Sene na plačljivih montažnih tribunah, preostanek pa si bo lahko dogajanje ogledal zastonj, piše AFP.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je načrte za takšno slovesnost realiziral že julija letos med igrami v Tokiu, pojavile pa so se kritike policije, ki je skeptična do zagotovitve varnosti vseh udeleženih.

"Danes smo poslali močno sporočilo. Veliko je čustev in navdušenja. Slovesno odprtje je velika stvar," je danes na tiskovni konferenci dejal prvi mož organizacijskega odbora Pariz 2024 Tony Estanguet.

Odbor direktorjev se je sprva zavzemal za okoli 250.000 gledalcev, medtem ko je občina Pariz skušala zagotoviti načrte za okoli dva milijona obiskovalcev na prvi dan iger 2024. Zdaj mora do konca leta kabinet notranjega ministra Geralda Darmanina formulirati varnostne načrte za izvedbo slovesnega odprtja za predvidenih 600.000 ljudi, dodaja AFP.

Organizatorji so ob tem sporočili, da bo tudi zaključna slovesnost potekala zunaj osrednjega stadiona, in sicer na trgu Trocadero s pogledom na sloviti Eifflov stolp.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji