OI Pariz 2024

Kaj brati v decembru, da diši po športu?

Kaj brati v decembru, da diši po športu?
Športajmo in berimo je program, ki ga vodi Mariborska knjižnica v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije – združenjem športnih zvez, Ministrstvom za kulturo, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, Zavodom RS za šolstvo, Javno agencijo za knjigo RS, Mestno knjižnico Ljubljana, Pionirsko – centrom za mladinsko književnost in knjižničarstvo, Združenjem splošnih knjižnic, revijo BUKLA ter projektoma Kulturni bazar in Nacionalni mesec skupnega branja. Fotografije naslovnic knjig so povzete s spletnih strani založb.

Za mladino in odrasle

»Ta uvod, ta opis Simonovega potovanja na tekme, življenje v kombiju, uh, točno tako je bilo. To me je kar »vrglo« nazaj v spomine.« Tako se je na knjigo odzvala mag. Katja Koren Miklavc, nekdanja alpska smučarka z bronom iz Lillehammerja, ob nagovoru mladih na dogodku #športajmoinberimo leta 2019 v Mariboru.
Knjiga Preživetje je od izida naprej deležna pozornosti, a njena aktualnost pri mladih športnikih in športnicah ne poteče. Glavni junak, šestnajsletni Simon, se preizprašuje, kaj mu šport pomeni, kaj pomeni biti najboljši in zakaj ne vztrajati na športni poti, če to ni pot najboljših in najvišjih dosežkov. Raziskuje svojo identiteto in se sooča z iskanjem odgovorov na vprašanja, kako po nesrečnem dogodku osmisliti svojo nadaljno pot,  kako preneseti vse, kar je pridobil v športu, na druga polja življenja in tako preživeti.  V ozadnju njegovih misli in dejanj je iskanje odgovora na eno temeljnih vprašanj odraščanja: kako se postaviti zase tudi v odnosu, ki ga morda najbolj oblikuje in zaznamuje, v odnosu oče sin in športnik trener pa tudi položaj kot novinec v razredu. Pri tem se odpirajo teme, ki kar kličejo po pogovoru: zaupanje vase, upor avtoriteti, težnja po najboljšem in popolnem pri doseganju športnih rezultatov, zaupanje v svet odraslih, prepletenost družinske in športne poti, identificiranje s športnimi uspehi, identiteta mladostnika, ko preneha z aktivnimi treningi smučanja. Ob soočanju z nerealno željo očeta, da bi glavi junak kljub poškodbi nadaljeval pot vrhunskega športnika, se le-ta odloči dokazati vsem, predvsem pa sebi, da zmore sam poskrbeti zase tudi v ekstremnih pogojih in si postavi drzen cilj.  Uresničevanje cilja, torej preživeti v gozdu le z najnujnejšimi pripomočki, se sprevrže v pravo kriminalko.
  • Preživetje je mladinski pustolovsko-kriminalni roman, avtorja Igorja Karlovška, ki je bil nominiran za nagrado večernica. Roman je izdala založba Miš (2018, prva izdaja; 2019, 2.izdaja).
  • Leta 2019 je bil uvrščen v izbor knjig za Cankarjevo priznanje.
  • V šolskem letu 2020/2021 je bila knjiga del projekta Rastem s knjigo (JAK).
  • Na tej povezavi je dostopna video predstavitev knjige: https://youtu.be/GGCUqV3h0HA, na tej povezavi je dostopna predstavitev programa Rastem s knjigo: https://www.youtube.com/watch?v=FdySwJsap5w
  • Člani splošnih knjižnic si lahko knjigo izposodijo v naslednjih knjižnicah: https://plus.si.cobiss.net/opac7/bib/300627968
  • Kupimo jo lahko v spletni trgovini: https://www.miszalozba.com/knjige/prezivetje-2-izdaja/
  • Knjiga je dostopna tudi na Biblosu: https://www.biblos.si/isbn/9789612724078

Za bralce vseh starosti

Športopedija je knjiga, ki prinaša ilustriran pregled svetovnih športov ter zanimive in kratke poudarke o posameznih športnih panogah. Besedilo  je prispeval Adam Skinner, simpatične in nazorne ilustracije pa Mark Long.
V Športopediji  je poudarek na predstavitvi športov v Ameriki. Pozornega bralca pritegne poglavje o športu invalidov. Knjiga je zanimiva tudi zaradi nekaterih avtorskih odločitev, ki pozornega bralca lahko zmotijo (npr. hokej na ledu je uvrščen v poglavje z naslovom Športi z žogo), ali mali spodrsljaji pri zapisu pravil, hkrati pa to ponuja izvrstno iztočnico za pogovor ali primerjanje športnih panog in pravil na dveh različnih celinah. Spodbudi nas tudi k razmišljanju o tem, kako lahko npr. en virus spremeni svet in vse začrtano poteka drugače (npr. poglavje o paraolimpijskih igrah in njihova izvedba v letu 2020 v Pekingu). Knjiga predstavi zanimivosti posameznega športa, razloži pravila, način igre, pa tudi posamezne posebne  izraze in besedišče, ki imajo znotraj različnih športov različne pomene (npr. karton v različnih športih, leteča menjava …). Ob branju Športopedije bomo spoznali, kako zelo močno je zasidran šport v naših življenjih, knjiga pa bo zagotovo postala  zanimiv sopotnik za medpredmetno povezovanje, pogovor in pregledno spoznavanje bogastva športa na različnih koncih sveta. 
Pripravili: dr. Sabina Fras Popović, Center za spodbujanje bralne pismenosti, Mariborska knjižnica, in Nives Markun Puhan, Zavod RS za šolstvo
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji