Usposabljanje SD1

Ministrica in predsednik OKS čestitala najuspešnejšima športnima plezalkama in paraplezalcu

Ministrica in predsednik OKS čestitala najuspešnejšima športnima plezalkama in paraplezalcu
MIZŠ in OKS-ZŠZ sta na sedežu ministrstva v Ljubljani pripravila sprejem za športni plezalki Janjo Garnbret in Mino Markovič, paraplezalca Gregorja Selaka ter ostale člane slovenske reprezentance v športnem plezanju in predstavnike Planinske zveze Slovenije.
Sprejem je bil namenjen počastitvi vrhunskih uspehov slovenskih športnih plezalk in plezalcev na nedavnem svetovnem prvenstvu v športnem plezanju v Parizu. Za največje uspehe sta na članskem svetovnem prvenstvu v disciplini težavnost poskrbeli Janja Garnbret z zlato kolajno in Mina Markovič z bronasto, uspešen je bil tudi paraplezalec Gregor Selak s prav tako bronasto kolajno.

Ministrica Maja Makovec Brenčič je nosilcem kolajn osebno čestitala ter jim izročila priložnostno darilo. Športne plezalce je nagovoril tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, ki je uspehe umestil v okvir uvrstitve športnega plezanja na naslednje poletne olimpijske igre, ki bodo leta 2020 v Tokiu.

"Vsa ta priznanja s svetovnega prvenstva kažejo na to, kako je prav, da v Sloveniji spodbujamo discipline, ki so tudi oziroma so že olimpijske ..., in Tokio že čaka. Še toliko bolj sporočilno je, da imamo odlično ekipo, ne le odličnih posameznikov in posameznic, ki jo prežema timski duh. In tukaj se zahvaljujem tudi Planinski zvezi Slovenije za spodbudo mladim, za dobro delo z mladimi in za vse strokovne doprinose, ki jih plezalni del potrebuje v razvoju in pripravah v olimpijskem ciklusu. Kot ministrica moram ob tem še posebej izreči iskreno hvalo tem mladim, da se pogumno borijo in tudi odlično opravljajo svoje izobraževalne obveznosti. Velika večina jih je vpetih bodisi v študij bodisi v srednje šole in tudi s tem dajejo velik vzor vsem nam in tudi vsem svojim sovrstnikom, ko zmorejo odlično športno pot in hkrati še odgovorno izobraževanje," je poudarila ministrica, ki je nosilcem kolajn obljubila tudi denarno nagrado.

Plezalci, zlasti najmlajša in najuspešnejša še ne polnoletna 17-letna Janja Garnbret, so doma poskrbeli za pravo evforijo: "Vse te pozornosti nisem pričakovala. Sem pa zelo vesela, da to cenijo vsi, da je celotna ekipa naredila takšen uspeh. To je nekaj kar bom vedno držala v srcu in sem res vesela, da se to zdaj dogaja. Moram reči, da sem bolj utrujena od vseh intervjujev, snemanj in sprejemov kot od samega plezanja in treningov, ampak je to tudi nekaj kar pride s tem da narediš rezultat."

Za Garnbretovo, drugo najmlajšo nosilko naslova svetovne prvakinje v zgodovini športnega plezanja, bodo danes pripravili sprejem v domačem Šmartnem pri Slovenj Gradcu. Minuli teden so sprejem za odlično dijakinjo športnega oddelka pripravili sprejem tudi na Gimnaziji Velenje. Ministrico pa v torek čaka še ena prijetna s športom povezana obveznost, ko bo na ministrstvu gostila sprejem za motokrosista Tima Gajserja, potem ko je osvojil naslov svetovnega prvaka v elitni kategoriji MXGP.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji