Zaključen dolgoletni projekt Usposabljanje strokovnih delavcev v športu

Zaključen dolgoletni projekt Usposabljanje strokovnih delavcev v športu
Drugi dan v sklopu konferenčnega dogodka Dnevi OKS-ZŠZ, organiziranega v počastitev obletnice ustanovitve samostojnega olimpijskega gibanja leta 1991, je bila na sporedu zaključna konferenca projekta Usposabljanje strokovnih delavcev v športu. Na njej so govorci izpostavili pomen izobraževanja tako za trenerje in druge strokovne delavce, s katerim dosegajo vrhunskost športnikov in športnic, kot za slednje, da imajo na voljo tudi pot za drugo kariero po tekmovalni.


Predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec, ki se mu mandat na čelu prvega moža konec leta končuje, je v uvodu zaključne konference izpostavil dve pomembni vsebini slovenskega športa, šport za vse in vrhunski šport. Dogodek, ki vsebuje oba elementa, bo v nedeljo, ko bo v slovenski prestolnici ljubljanski maraton, ki bo potekal sočasno z volitvami predsednika države. Izpostavil je izjemne uspehe slovenskih športnikov na mednarodnih tekmovanjih. "V tujini se nam vedno čudijo, kako je to mogoče, saj nas je le dva milijona. Tudi s finančnimi sredstvi ne moremo tekmovati z najbolj razvitimi narodi, niti ne s športno infrastrukturo, ki jo sicer imamo. Premajhni smo, da bi zanemarjali znanje in strokovno delo trenerjev in drugih, ki skrbijo, da imamo vedno znova nove generacije športnic in športnikov, ki so v svetovnem vrhu," je na pomen izobraževanja ter usposabljanja strokovnih delavcev spomnil Gabrovec.

Direktorica direktorata za šport na pristojnem ministrstvu Mojca Doupona je navedla, da ne smemo zanemariti vrednot v športu, ki so bile poleg evropskega modela športa tudi najpomembnejša športna tema lanskega predsedovanja Slovenije svetu Evropske unije. Tedaj so predstavili tudi slovenski model izobraževanja.

V usposabljanje strokovnih delavcev v športu je bilo vključenih 8665 posameznikov, ki so sodelovali v 821 programih izobraževanja in 281 dogodkih, trenutno pa je 167 veljavnih programov usposabljanja. Pomembno vlogo v sklopu projekta je imela Planinska zveza Slovenije, ki je v projektu sodelovala v vlogi konzorcijskega partnerja. Z vidika usposobljenega strokovnega kadra je bil projekt za zvezo zelo uspešen, saj so kljub številnim izzivom v projektnem obdobju (prilagoditev programov usposabljanja po novem zakonu v športu, epidemije koronavirusa itd.), prišli do kvalitetno usposobljenih strokovnih kadrov. Izvajanje projekta je omogočilo sofinanciranje Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada in Ministrstva za izobraževanje znanost in šport Republike Slovenije.Več slik z dogodka najdete na uradni spletni strani dogodka: https://dnevioks.olympic.si/galerija

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji