Na zimski OFEM 2023 po izkušnje 47 mladih Slovenk in Slovencev

Na zimski OFEM 2023 po izkušnje 47 mladih Slovenk in Slovencev
Z današnjo otvoritveno slovesnostjo ob 18. uri v italijanskem Trstu se bo uradno začel zimski OFEM 2023. Prizorišča bodo razpršena po celotni Furlaniji Julijski Krajini, tekme v smučarskih skokih in nordijski kombinaciji pa bodo tudi v Planici. Slovenijo bo zastopalo 47 športnic in športnikov v 11 panogah.

V nedeljo so na sporedu prve tekmovalne preizkušnje 16. zimskega OFEM-a, ki se ga bo udeležilo rekordnih 2300 udeležencev iz 47 držav ter bo trajal do sobote, 28. januarja.

Tekmovanja v dvanajstih športnih panogah bodo večinoma razpršena v italijanski deželi Furlaniji Julijski Krajini, nekaj tudi v Avstriji (Špital ob Dravi) in Sloveniji (Planica). Edina panoga, kjer Slovenija ne bo imela predstavnikov niti v ženski niti v moški konkurenci, je hokej.

Alpske smučarke in smučarji bodo v Trbižu tekmovali v slalomu, veleslalomu in superveleslalomu. V ženski konkurenci bodo Slovenijo zastopale Ana Merc, Ana Bokal, Hana Andolšek Vrtovšek in Pika Pepevnik, v moški pa Alen Hriberšek, Anžej Arčon, Matej Mencinger in zastavonoša na večerni otvoritveni slovesnosti Miha Oserban.

Biatlonke in biatlonce čakajo preizkušnje v sprintu, posamično in v mešanih ekipah. Ženski del ekipe predstavljajo Ela Sever, Manca Caserman, Nina Pogačnik in Viktorija Mežnar, pri moških pa bodo tekmovali Aljaž Omejc, Martin Jensko, Pavel Trojer in Ruj Grošelj Simić.

Osem predstavnikov bo slovenska reprezentanca imela tudi v smučarskih tekih. Ajda Šmit, Manca Katrašnik, Mina Repe in Živa Melihen bodo v ženski konkurenci nastopile na 7,5 km klasično in 5 km prosto, medtem ko bodo Bor Petrovič, Lovrenc Karničar, Philip Yazbeck Lavrič Pregelj in Žan Jevšinek tekli na 10 km klasično in 7,5 km prosto. Najboljši štirje biatlonci se bodo za konec pomerili še v mešani ekipni preizkušnji.

Mešano slovensko ekipo v kerlingu bodo sestavljali Ajda Zaveljcina, Pavla Kavčič, Lenart Volk in Vid Berlot. V smučanju prostega sloga pa bodo tekmovali Lana Pušnik, Amadej Kobe (oba smučarski kros) ter Mark Cizelj (snežni park in skoki).

Tekmovalke in tekmovalci v smučarskih skokih bodo skakali na domačem prizorišču v Planici. Žensko ekipo sestavljajo Katarina Pirnovar, Taja Bodlaj, Tinkara Komar in druga večerna zastavonoša Nika Prevc, moško zasedbo pa Enej Faletič, Luka Filip, Nik Gostiša Lah ter Nik Heberle. Tako v ženski kot moški konkurenci bodo tekmovali na posamični in ekipni tekmi, za konec pa še na tekmi mešanih ekip, kjer branijo zlato odličje iz zadnjega OFEM-a na Finskem.

Nordijski kombinatorci bodo prav tako tekmovali posamično in mešano ekipno. Del slovenskega tabora so Urša Vidmar, Zala Mihelčič, Gregor Kadivec in Urban Zajec.

Po enega predstavnika bo Slovenija imela še v naslednjih panogah: Aljaž Sladič v deskanju na snegu, Dina Špan v hitrostnem drsanju, Klara Sekardi v umetnostnem drsanju in Jona Pritržnika v novi zimski olimpijski panogi: turnem smučanju.

Slovenski mladi ambasador na olimpijskem festivalu bo Martin Križaj, bivši alpski smučar, ki je v letošnjem letu zaključil športno pot zaradi poškodbe kolena.

Slovenija je bila s petimi osvojenimi odličji lani v Vuokattiju na Finskem osma najboljša reprezentanca. Poleg dveh zlatih medalj v smučarskih skokih, kjer je bila zlata Prevc in mešana ekipa skakalcev, je najžlahtnejšo odličje osvojila še biatlonka Lena Repinc na 10 km. Tudi preostali medalji, srebrna in bronasta, sta prišli v biatlonu. Na 6 km je bila druga Klara Vindišar, tretja pa Kaja Zorč.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji