Naši mladi športniki šestkrat zlati na zimskem OFEM FJK 2023

Naši mladi športniki šestkrat zlati na zimskem OFEM FJK 2023
V soboto se je z zaključno slovesnostjo v italijanskem Vidmu uradno končal 16. zimski Olimpijski festival evropske mladine 2023, ki ga je tokrat gostila v italijanska dežela Furlanija Julijska Krajina. Na igre se je po izkušnje podalo 47 mladih slovenskih športnic in športnikov, ki so se domov vrnili s šestimi zlatimi kolajnami.


Mlada slovenska reprezentanca, ki je nastopila v 11 športnih panogah, je na letošnjem zimskem OFEM-u osvojila šest odličij, vsa najžlahtnejša. To je eno več kot na OFEM-u pred letom dni v finskem Vuokattiju. Tudi takrat je slovenska zasedba zbrala največ zlatih kolajn (3). Podobno kot na Finskem so bili tudi letos slovenske športnice in športniki najuspešnejši v smučarskih skokih in biatlonu.

Prvo zlato kolajno za Slovenijo je drugi dan iger na posamični tekmi smučarskih skakalk v Planici priborila Nika Prevc. Nika je že na lanskem OFEM-u osvojila dve zlati kolajni in sicer v posamični in mešani ekipni preizkušnji, letos pa je temu uspehu dodala še zlato kolajno v ekipni ženski tekmi in si tako še enkrat prislužila naziv najuspešnejše slovenske tekmovalke OFEM-a. Žensko ekipo so na letošnjem festivalu sestavljale poleg Nike Prevc še Taja Bodlaj, Katarina Pirnovar in Tinkara Komar, na tekmi mešanih ekip pa sta poleg Nike in Tinkare skakala še Luka Filip in Nik Heberle. "Čeprav mi je OFEM manj tekmovalen kot svetovni pokal, mi je zelo všeč olimpijsko vzdušje in druženje z mladinkami, s katerimi se že iz mladinskih selekcij dobro poznamo. Gotovo športnice in športniki dobimo veliko izkušenj in zagona. Zaradi lepega vzdušja imamo tudi takšna tekmovanja v dobrem spominu," je OFEM opisala Nika. Zdaj jo čaka najprej mladinsko svetovno prvenstvo v kanadskem Whistlerju, preden bo konec februarja skakala na domačem nordijskem SP v Planici.

Z dvema zlatima kolajnama se je izkazal tudi biatlonec Pavel Trojer ki je s konkurenco pometel tako v sprintu na 7,5 km kot na posamični preizkušnji na 12,5 km. Zadnjo, šesto zlato kolajno je Sloveniji predzadnji dan v veleslalomu prismučal alpski smučar Miha Oserban. "Zagotovo je to nekakšna odskočna deska za naprej, ker ti da nekatere izkušnje, lahko ustvarjaš stike z drugimi. Dejansko je prisoten nek olimpijski duh. Mogoče je kot nekakšna priprava za olimpijske igre. So velike igre. Po navadi naša tekmovanja tudi v drugih državah niso tako prestižna oziroma ni vloženega toliko truda v organizacijo," pa je dejal dvakrat zlati Pavel Trojer. Tudi njega v nadaljevanju sezone čaka mladinsko svetovno prvenstvo v Kazahstanu.

Slovenija je sicer s šestimi zlatimi kolajnami na letošnjem OFEM-u uvrščena med najboljše po žlahtnosti osvojenih kolajn. Le Francija, ki jih je osvojila sedem, je bila po številu zlatih odličij boljša. Poleg Slovenije so do šestih zlatih kolajn prišle še reprezentance Italije, Švice, Avstrije in Madžarske. Gostiteljica Italija je bila po številu kolajn, skupno jih je osvojila 21, najuspešnejša država. S šestimi zlatimi kolajnami se je Slovenija uvrstila na 6. mesto glede na uspešnost športnikov na igrah.

Kot so organizatorji zagotovili že na odprtju iger, je bil letošnji zimski OFEM rekorden po številu udeležencev. Udeležilo se ga je okoli 2300 ljudi, od tega 1300 mladih športnic in športnikov iz 47 evropskih držav. "Od tekmovalnih stvari mi je na igrah najbolj v spominu ostala kolajna Oserbana. Zanj sem bila zelo vesela. Od druženja pa, da smo zadnji večer preživeli ob igranju družabne igre Activity in se imeli super. Sicer je bilo kratko, ampak upam, da se še kdaj udeležim takšnega tekmovanja," je svoje dni na OFEM-u opisala alpska smučarka Pika Pepevnik.

Naslednji, 17. zimski OFEM bo leta 2025 gostila Gruzija v mestih Bakuriani in Borjomi. Gruzijska prestolnica Tbilisi je sicer 2015 že gostila poletne igre. Letošnji poletni OFEM pa bo gostila štajerska prestolnica Maribor. Najboljše mlade športnice in športniki stari med 14 in 18 let bodo v tam tekmovali med 23. in 29. julijem. Prvič v zgodovini OFEM-a bodo letos izvedli tekmovanja v rolkanju, gorskem kolesarstvu in košarki 3 x 3. Poleg tega se bodo mlade športnice in športniki pomerili še v športni gimnastiki, atletiki, cestnem kolesarstvu, rokometu, judu, plavanju, tenisu in odbojki.

Več informacij: https://eyof-maribor.com/

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji