Usposabljanje SD1

IO OKS-ZŠZ potrdil delovni in finančni načrt za leto 2017

IO OKS-ZŠZ potrdil delovni in finančni načrt za leto 2017
Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je pred decembrsko skupščino potrdil delovni in finančni načrt za prihodnje leto, ko je predvideno 6,597 milijona evrov prihodkov in odhodkov; največ slednjih, 4,6 milijona, bo namenjenih s športom povezanimi projekti.
Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije je pred decembrsko skupščino potrdil delovni in finančni načrt za prihodnje leto, ko je predvideno 6,597 milijona evrov prihodkov in odhodkov; največ slednjih, 4,6 milijona, bo namenjenih s športom povezanimi projekti.

Med tekmovanji prihodnje leto ne bo sredozemskih iger, saj so španski organizatorji igre prestavili za leto dni, je poročal podpredsednik OKS Iztok Čop. Španci so 9. novembra kot razlog navedli pomanjkanje sredstev v tem obdobju zaradi politične nestabilnosti v državi. Čop je tudi dejal, da je v pripravi nova kategorizacija športnikov, ki naj bi bila nared za razpravo sredi januarja 2017.

IO OKS je ob koncu seje pozval ministrstvo, pristojno za šport, da naj pošlje nov zakon o športu ponovno v razpravo na skupščino OKS, preden bo šel v zaključni postopek na vlado in nato v državni zbor. Obravnavali so tudi primer Vaterpolske zveze Slovenije, ki si je v prejšnjih mandatih nabrala za več kot 400.000 evrov dolgov in gre zato v stečaj. Vaterpolisti, vsi klubi, so se že združili v novo Zvezo vaterpolskih klubov Slovenije, do polnega delovanja pa jim manjka le še članstvo v OKS, kar naj bi se zgodilo 15. decembra na skupščini krovne slovenske športne organizacije. Morajo pa še dati vlogo na OKS in IO bo o tej temi razpravljal in odločal na naslednji seji.

Predsednik OKS Bogdan Gabrovec je poročal o zadnji seji Evropskih olimpijskih komitejev (EOC), ki jo je vodil Janez Kocijančič. Nekdanji predsednik OKS vodi EOC potem, ko je bil Irec Patrick Hickey obtožen in zaprt v Rio de Janeiru med olimpijskimi igrami. Irec je bil za rešetkami od avgusta, ko so ga skupaj s še devetimi ljudmi aretirali zaradi domnevne nezakonite preprodaje olimpijskih vstopnic. Hickey, ki ima zdravstvene težave s srcem, je obtožbe sicer zanikal, a to pa mu ni pomagalo, da ne bi bil uradno obtožen. Datum sojenja še ni znan, njegovi odvetniki trdijo, da lahko do njegovega začetka čakajo tudi dve leti. Gabrovec je dejal, da je, na temelju doslej znanega, obtožba na trhlih nogah, vendar se športna sfera do tega ne bo opredeljevala. Gabrovec je tudi povedal, da je OKS prejel dopis, da tako kot več kot 30 drugih nacionalnih olimpijskih komitejev, ni bil vpleten v kakšne nepravilnosti pri vstopnicah med OI.

Slovenska olimpijska akademija v sodelovanju z Društvom športnih novinarjev Slovenije poziv objavlja razpis za izbor fair play osebe leta. Pozvali so vse ljubitelje športa, klube, društva in posameznike, da pošljejo primere fair playa in primere poštene igre na športnih tekmovanjih. OKS je odprl tudi sistem, poimenovan Žvižgavka, ki je nacionalna kampanjo za spodbujanje športnega obnašanja. Izvajal jo bo skupaj s športnimi organizacijami, vzgojno-izobraževalnimi institucijami ter mediji. Osnovali so jo za odkrivanja in preiskovanja zlorab pri športnih organizacijah in omogoča anonimne prijave.
Objavili so tudi razpis za sredstva iz fundacije za podporo športnikom, katere glavni namen je podpora tistim, ki izhajajo iz socialno šibkejših družin. Konec tedna, v petek, 25. in soboto, 26. novembra, bo v slovenski prestolnici v času sejma Narava zdravje 11. kongres športa za vse.

Mednarodno arbitražno razsodišče za šport, kjer je podpredsednica Tjaša Andree Prosenc, sicer članica IO OKS, je objavilo razpis za športnike, ki so končali pravo in želijo delati v arbitraži. Med zgolj tremi izbranimi je bil tudi slovenski rekorder v skoku v višino Rožle Prezelj, ki trenutno pripravlja doktorat. Prezelj je bil 27. februarja letos v Monaku soglasno izvoljen za predsednika komisije športnikov Mednarodne atletske zveze (IAAF) in je tudi slovenski varuh športnikovih pravic.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji