Usposabljanje SD1

Pet pravil trajnosti za mlade športnike

Pet pravil trajnosti za mlade športnike
Komisija za trajnost v športu pri Olimpijskem komiteju Slovenije – Združenju športnih zvez je pod sloganom »Zeleni športni junak, to zmore biti vsak!« pripravila Pet pravil trajnosti za mlade športnike. S tem majhnim korakom novoustanovljena komisija zagnano začenja svojo pot osveščanja o tem pomembnem vprašanju.

Dr. Alja Brglez, ki vodi Komisijo, je ob tem dejala: »Hvaležna sem OKS-ZŠZ, da je prepoznal pomen in zahtevnost vprašanja trajnosti za našo prihodnost in je ustanovil Komisijo za trajnost v športu. Športniki in športnice imajo v družbi velik vpliv, šport kot dejavnost pa prežema življenje skoraj vsakogar. Res veliko lahko naredimo! Začeli smo s Petimi pravili trajnosti za mlade športnike, ker mladi so pa sploh najbolj vplivni in lahko naredijo največ.«
 
V petih pravilih so zajeta glavna problematična področja. Prvo pravilo se nanaša na mobilnost, kjer se prav vsak izmed nas lahko vpraša, ali je res treba za vsak opravek sesti v avtomobil. Še posebej sam. V drugem pravilu je poleg dejstva, da moramo plastične izdelke za enkratno uporabo kolikor se le da izločiti iz svojega vsakdana, izpostavljena tudi zdravilna moč vode, ki je imamo v Sloveniji veliko in se ne zavedamo dovolj njene vrednosti ter tega, da jo moramo skrbno varovati. Tretje pravilo spodbuja razumno porabo in dosledno ločevanje odpadkov. Ali res potrebujem toliko novotarij? Poznam koga, ki bi mu kopačke, ki sem jih prerasel, ali športna torba, ki je ne uporabljam, prišla prav? Četrto pravilo opozarja na pomen zdravega načina življenja mladih, pri čemer se vse bolj zavedamo, da odvisnosti od elektronskih naprav in socialnih omrežij postajajo za mlade enako problematične kot odvisnosti od alkohola, drog … V petem pravilu pa se skriva še čut za sočloveka in skupnost. Zavedati se moramo vrednosti svojih družin in prijateljev, ki nas podpirajo, ter vseh ostalih, ki nam ali pa mi njim lepšamo življenje.
 
Napisana pravila sicer nagovarjajo mlade športnike in športnice, vendar si jih vsakdo lahko prilagodi ter se potrudi postati boljši in prispevati k lepšemu svetu. Na nas je odločitev ali bomo šli jutri v trgovino peš? Bomo na izlet v hribe vzeli steklenico ali kupili in odvrgli plastenko? Bomo opazili gospo, ki jo je strah prečkati prometno cesto in jo bomo pospremili na drugo stran? 

Komisija za trajnost v športu se bo predvidoma jeseni posvetila vprašanjem odpadkov, zlasti pri ukvarjanju s športom in pri velikih športnih dogodkih. Sledili bodo predlogi za urejanje mobilnosti, v kratkem pa bo OKS sprejel tudi strategijo trajnosti. S tem se bo pridružil tistim nacionalnim olimpijskim komitejem, ki vprašanje trajnosti urejajo s posebno strategijo.
 
Članice in člani Komisije za trajnost v športu pri OKS-ZŠZ so:
  • dr. Alja Brglez, predsednica
  • dr. Andreja Kutnar
  • mag. Gregor Macedoni
  • Maša Meden
  • dr. Iztok Seljak
  • Ana Struna Bregar
  • mag. Sara Wagner
  • Sara Isakovič
  • Alen Kobilica
  • Urša Kragelj

PET PRAVIL:Prenos datoteke: 5 pravil.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji