Usposabljanje SD1

Slovenski zamejski šport želi več pozornosti slovenskih medijev

Slovenski zamejski šport želi več pozornosti slovenskih medijev
Olimpijski komite Slovenije je danes v Ljubljani na tradicionalni novinarski konferenci gostil predstavnike slovenskih narodnostnih manjšin v Avstriji, Italiji in na Madžarskem.
Olimpijski komite Slovenije je danes v Ljubljani na tradicionalni novinarski konferenci gostil predstavnike slovenskih narodnostnih manjšin v Avstriji, Italiji in na Madžarskem. Predstavili so uspehe in težave, s katerimi se soočajo. Vsi so istega mnenja: da slovenski mediji namenijo premalo pozornosti zamejskemu športu.

Ivan Peterlin, predsednik Združenja slovenskih športnih društev (Zsšdi) v Italiji, je poudaril, da je šport, kot ga sami pojmujejo, sredstvo, orodje, ki se ga na veliko poslužujejo, da mladim, ki se množično ukvarjajo s športom, nudijo oazo slovenstva. Izpostavil je odlične rezultate nekaj tisoč privržencev športa iz 57 društev, kolikor jih pripomorejo. "Članski nivo ni naša prioriteta, naši napori so usmerjeni tako organizacijsko kot finančno v gradnjo predvsem najmlajših članov naše družbe," pravi Peterlin, ki je izpostavil dva projekta na slovenskih osnovnih šolah - Skokičin vrtiljak in Skokica pleše - v katere je Zsšdi zajela preko 800 otrok.
Peterlin je za konec dodal, da ga moti, ker se zamejski športniki premalo pojavljajo v slovenskih medijih. "Če se že pojavimo, je to v tistih redkih rubrikah ali oddajah, ki so specifične, kjer se govori izključno o zamejcih, ki z državo Slovenijo nimajo veliko skupnega," meni Peterlin, s čimer sta se strinjala tudi njegova kolega, Marijan Velik, predsednik Slovenske športne zveze v Avstriji, in Jože Hirnok, predsednik Zveze Slovencev na Madžarskem - Porabje.

"Delo je usmerjeno v naraščaj, za mladino. Imamo vedno več projektov s šolami," je povedal Velik, ki bo v ponedeljek prejel plaketo državnega sveta za prostovoljstvo. Velik je pohvalil uspehe posameznikov in ekip, predvsem odbojkarje Posojilnice Dob, košarkarje in nogometaše, pa tudi dva mlada plezalca, za katera bomo po njegovem mnenju kmalu slišali. Slovenska športna zveza je letos dobila tudi nove prostore, preselila se je v hišo športa na celovški stadion. "Naše geslo je šport povezuje in mislim, da smo postali pomemben faktor," je bila ena od misli Velikega.
Spregovoril je tudi o načrtu njegove zveze in partnerjev, ki bodo kandidirali za evropsko nogometno prvenstvo avtohtonih narodnih skupnosti Europeado leta 2020. Letos je ekipa Koroška/Kärnten osvojila tretje mesto, leta 2012 pa četrtega. Povod za kandidaturo je 100. obletnica plebiscita na Koroškem.

Hirnok je že uvodoma izpostavil, da so najmanjša manjšina, letos so nadaljevali z začrtanimi aktivnostmi, pogoji za delo pa se niso izboljšali. Veseli ga čezmejno sodelovanje. "Če nimamo toliko športnikov, si jih izposodimo iz Prekmurja," se je nasmehnil Hirnok. Za konec je ob pogledu po izobraževalnem centru Olimpijskega komiteja ustavil pri številki 2022 in dejal: "Upam, da naslednje leto zapisana številka 2024, zraven pa Budimpešta. Olimpijske igre bi, upam, vplivale na šport v Porabju."

V videu si lahko ogledate izsek pozdravnega nagovora olimpionika Miroslava Cerarja.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji