Zadnja postaja #ŠIB v 2023: Če ne daš intervjuja, ostaneš le v semaforju rezultatov

Zadnja postaja #ŠIB v 2023: Če ne daš intervjuja, ostaneš le v semaforju rezultatov
V petek, 1. decembra 2023, je knjižnica Velenje gostila še zadnjo postajo #športajmoinberimo v letošnjem letu.
#športajmo in berimo je nacionalni program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami. Na dogodkih aktivno sodelujejo tudi naši vrhunski športniki in športnice, ki z mladimi delijo svoje bralne izkušnje, navade, kaj jim branje predstavlja in kakšna sporočila želijo prenesti na mlade. 

V prostorih knjižnice so mladi športniki in športnice, ki obiskujejo tretji in drugi letnik športnega oddelka Gimnazije – Šolskega centra Velenje, prisluhnili vrhunskima športnikoma in vrhunski športnici. Mlade so nagovorili Gloria Kotnik, Andrej Hauptman in Andrej Miklavc. Pogovor je vodil Peter Poles, tudi sam nekdanji športnik. Udeležence sta nagovorila direktor Knjižnice Velenje, Drago Martinšek, ter koordinatorica prireditev in promocije, Brina Zabukovnik-Jerič. V imenu vseh organizatorjev je mlade nagovorila dr. Sabina Fras Popović. Dogodka se je udeležil tudi Peter Dokl, vodja oddelka za športnike in športne vrednote pri OKS.
  
Besede, ki so tokrat potovale med moderatorjem in gosti, so oblikovale nabor nepozabnih misli. Tudi tokrat smo govorili o pomenu branja, o tem, kakšno vlogo ima branje v njihovem življenju, kakšno vlogo je imelo v mladosti in kakšno je njihovo sporočilo mladim ter kakšna je vloga trenerja pri spodbujanju (tudi) branja. »Ta širina, ki ti jo da branje in tudi izobrazba, ti pomaga na športni poti. Lažje se prav odločaš, lažje prav odreagiraš, končno, ko prideš enkrat v vrhunski šport, si sam kot ena firma, bolj kompletna osebnost kot si, več si vreden.« Andrej Hauptman se je tako dotaknil drugačnega pogleda na branje in izobrazbo. Gloria je poudarila vlogo knjig rešiteljic. »Ko se znajdeš v težavah, iščeš rešitve.« Po njenem mnenju rešitve najdeš tudi v knjigah. Andrej Hauptman je naslovil možnost izražanja kot tisti najprepoznavnejši stranski produkt branja. Ob pogovoru o Mohoričevem intervjuju po zmagi, so se dotaknili tudi sposobnosti izražanja kot produkt branja. »Nekaj najhujše je za nekega športnika dati intervju po zmagi. Težje kot vse tisto prej. Lahko si predstavljate, kako pomembna je zmaga Mateja Mohoriča po takšnem vrhunskem intervjuju. Če ne daš intervjuja in končno noben sploh ne ve tega, da si ti dirko zmagal in si samo v semaforju rezultatov.«

Andrej Miklavc je tudi tokrat mladim položil na srce, da je branje tako kot šport proces. Po koncu uradnega dela so športni gostje ostali za pogovor, fotografiranje in delitev športnih nasvetov mladim generacijam. Med mladimi sta tudi tokrat zakrožili bakla in kolajna, ki jo je prinesla Gloria Kotnik. O dogodku so poročali tudi na spletni strani šole.
 
Še nekaj informacij o programu #ŠIB za zaključek in začetek:
Program je letos zaključil svojo #ŠIBanje po Sloveniji. V sredo, 29. novembra 2023 je potekal sestanek partnerjev, kjer so ob podpori OKS dogovorili izhodišča za nadaljevanje programa v letu 2024 in 2025. Vlogo producenta bo tako v prihodnje prevzela Goriška knjižnica Franceta Bevka. V januarju bo pripravljen program za naslednje programsko obdobje, vsekakor pa bo eden od vrhuncev programa septembra 2025, ko bo Nova Gorica Evropska prestolnica kulture. Knjižna priporočila pod naslovom Kaj brati, da diši pod športu bosta od januarja 2024 naprej pripravljali Tina Podgornik iz Goriške knjižnice in Nives Markun Puhan iz Zavoda republike Slovenije za šolstvo. V začetku februarja bo tudi srečanje na temo program 2024 z vsemi, ki se bodo v prihodnjem letu sodelovali pri izvedbi programa.


Projekt sofinancira Fundacija za šport.


 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji