V Tokiu začeli gradnjo olimpijskega stadiona

V Tokiu začeli gradnjo olimpijskega stadiona
V Tokiu so začeli graditi olimpijski stadion, kjer bodo leta 2020 tekmovanja za olimpijska odličja. Končali naj bi ga novembra 2019, pet mesecev po sprva predvidenem koncu del.
Zaradi javnih nasprotovanj so namreč prvotno različico stadiona črtali in nato naredili novo, cenejšo zasnovo. Gradben začetek je odprl japonski premier Shinzo Abe.

Japonske oblasti so načrte za nov stadion odobrile septembra letos. Po prvotnih načrtih slovite, zdaj že pokojne britansko-iraške arhitektke Zahe Hadid, bi stroški izgradnje stadiona znašali več kot dve milijardi dolarjev (1,8 milijarde evrov).
Vlada je po ostrih kritikah javnosti zaradi prevelike razsipnosti ter preveč futurističnega videza stadiona preklicala izbrani projekt ter naročila novega. Odločila se je za načrt domačega arhitekta Kengoja Kume, stadion pa bo izdelal gradbeni velikan Taisei, ki je obljubil, da stroški ne bodo presegli zgornje meje 1,55 milijarde dolarjev (1,38 milijarde evrov).
Olimpijski stadion gradijo na mestu nekdanjega nacionalnega stadiona, kjer so leta 1964 potekale OI.

Tudi sicer so Japonci v zadnjem obdobju krepko, posebej po julijski izvolitvi prve guvernerke v zgodovini Tokia Yuriko Koike, zniževali stroške pori gradnji objektov, saj je kazalo, da bodo presegli 30 milijard in za trikrat presegli tiste za OI leta 2012 v Londonu.
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji