OI Pariz 2024

Povzetek 10. redne seje IO OKS-ZŠZ

Povzetek 10. redne seje IO OKS-ZŠZ
Izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) se je na deseti redni seji, 13. februarja 2024 seznanil s širšim seznamom kandidatov za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Parizu.


Strokovni svet za vrhunski šport je 30. januarja imenoval 136 posameznikov v 23 športnih panogah. Največ kandidatov je v rokometu, 28, saj imata še obe reprezentanci možnost preboja na OI. S 17 kandidati sledi atletika, s po 12 člani pa nato odbojka in košarka z moškima reprezentancama. Slovenija je ena redkih držav, ki si je priborila pravico nastopa v vseh kategorijah kajak in kanu na divjih vodah v slalomu. Na seznamu kandidatov sta dva kanuista Benjamin Savšek in Luka Božič, za olimpijske medalje pa se bo lahko boril le eden. 

Slovenija se bo v francoski prestolnici predstavila tudi s Slovensko hišo in predsednik OKS Franjo Bobinac je izpostavil, da bo to poleg športnega nastopa drugi najpomembnejši projekt slovenskega olimpijskega gibanja v tem letu, pri katerem bodo sodelovali tudi državni organi, gospodarstvo in kultura.

IO OKS - ZŠZ je potrdil posodobitve modela in razvrstitve športnih panog v razrede konkurenčnosti za potrebe razpisa Fundacije za šport za leto 2024.
OKS - ZŠZ je prejel 58 vlog za podelitev certifikata športniku prijazno izobraževanje. Certifikat so na podlagi izpolnjevanja kriterijev podelili oziroma podaljšali 18 srednjim šolam in 25 visokim oziroma višjim šolam do konca šolskega/študijskega leta 2024/2025. Priznanje za razvit pristop k spodbujanju dvojne kariere in zagotavljanju športnikom prijaznega izobraževanja bodo podelili trem srednjim šolam in 11 visokim oziroma višjim šolam. 

Na seji so se člani seznanili z osmimi pritožbami na podelitev štipendij OKS, štirim so ugodili, to so Alja Ponikvar v ritmični gimnastiki, deskarja na snegu Naj Mekinc in Aljaž Sladič ter šahistka Zala Urh.

Za konec 10. redne seje so se člani seznanili s članstvom OKS - ZŠZ v organizacijah ter podprli dopolnitev sklepa o imenovanju komisij in delovnih teles, s katerim jim določa zadolžitve in pristojnosti.

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji