Bakla 2024

Enakopravnost spolov tudi na olimpijskih igrah v Parizu 2024

Enakopravnost spolov tudi na olimpijskih igrah v Parizu 2024
Na olimpijskih igrah leta 1900 v Parizu je nastopilo 2.2 odstotka ženskih športnic. S širitvijo olimpijskega programa in dodajanjem novih ženskih disciplin, je ta odstotek z vsako izvedbo iger rastel. V Parizu 2024 bo prvič dosežena popolna enakopravnost olimpijcev in olimpijk.

Na igrah bo nastopilo 10.500 športnikov in športnic. Organizatorji praznujejo pomembno prelomnico na poti do enakopravnosti z delitvijo športnih kvot 50:50, kar pomeni, da bo na igrah nastopila točno polovica športnikov in polovica športnic. 

"Pred nami je eden najpomembnejših trenutkov v zgodovini žensk na olimpijskih igrah in v športu nasploh," je o tem prelomnem dogodku olimpijske zgodovine dejal predsednik MOK Thomas Bach.

Tekom zgodovine je število ženskih udeleženk rastlo, največja rast pa je bila zabeležena na igrah v Los Angelesu, ko je na igrah nastopilo 23 odstotkov športnic. V Londonu 2012 je bil odstotek skoraj še enkrat večji, z 44% športnic, v Tokiju pa je bil ta odstotek 48%. 

Za doseg te zgodovinske prelomnice je MOK vpeljal veliko iniciativ, katerih cilj je bil povečati enakopravnost in zastopanost žensk na olimpijskih igrah. Med drugim se bo izmed 329 dogodkov kar 152 kompletov kolajn podelilo v ženskih športnih disciplinah, 157 v moških disciplinah in 20 v disciplinah mešanih konkurenc. MOK bo na otvoritveni slovesnosti tudi spodbujal nošenje zastave v dvojici - kjer bi zastavo skupaj nosila en športnik in ena športnica, ter vse sodelujoče države pozval k vključenosti najmanj ene športnice in enega športnika v njihovi delegaciji. 

Prav tako so organizatorji pripravili urnik tekmovanj tako, da bi zagotovili čim boljšo medijsko pokritost moških in ženskih dogodkov. Tako želijo tudi prihodnjim generacijam mladih športnic ponuditi priložnost spremljanja njihovih idolov. MOK-ov cilj enakopravne vključenosti v šport pa se ne bo končal v Parizu, temveč obljubljajo nadaljna sodelovanja s športnicami in drugimi deležniki, za zagotovitev enakopravnosti in inkluzivnosti skozi šport. 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji