OI Pariz 2024

Slovenskim rokometašem četrti nastop na olimpijskih igrah

Slovenskim rokometašem četrti nastop na olimpijskih igrah
V nedeljo so se v španskem Granollersu končale olimpijske kvalifikacije v rokometu. V skupini so poleg gostiteljev Špancev ter reprezentanc Bahrajna in Brazilije nastopili tudi slovenski rokometaši. Po napeti zadnji tekmi med Španijo in Brazilijo je postalo jasno, da bodo med slovenskimi potniki v Parizu tudi rokometaši.


Slovenska izbrana vrsta pod taktirko Uroša Zormana je na turnirju zabeležila dve zmagi in poraz. Kvalifikacije je otvorila z zmago proti izbrani vrsti Brazilije, zaključila pa z visoko zmago proti Bahrajnu. Le prvouvrščena Španija se je izkazala za predobrega nasprotnika. 

Po zmagi Bahrajnom uvrstitev slovenske reprezentance še ni bila zagotovljena. Usoda naših rokometašev je bila v rokah Španije, ki bi z zmago nad Brazilijo naši reprezentanci omogočila pot v Pariz. Ob koncu zadnje tekme je postalo uradno – Slovenija v Pariz potuje z najmanj eno ekipo. To je za slovenski rokomet že četrti nastop na olimpijskih igrah. Nastopili so v Sydneyju 2000, Atenah 2004 in Rio de Janeiru 2016. S tem so rokometaši potrdili in okrepili status ekipe z največ nastopi na olimpijskih igrah – v zimskih športih so Slovenci v hokeju nastopili dvakrat (2014 in 2018), na poletne igre pa so se košarkarji prvič uvrstili na zadnje igre v Tokiu 2020.

Zadnjo tekmo turnirja so naši rokometaši začeli oklevajoče in z zaostankom treh golov. Le-ta ni trajal dolgo, že po šestih minutah tekme so prešli v vodstvo, ki ga potem niso izpustili. Ob polčasu je bila razlika pet golov v našo korist, ob koncu tekme pa sta se ekipi poslovili z razliko šestih golov. Z osmimi zadetki na tekmi je naziv prvega strelca pripadel Aleksu Vlahu, Klemen Ferlin pa je zaustavil 12 strelov na slovenska vrata.  

Sočasno sta potekala tudi olimpijska turnirja v Hannovru in Tatabanyi. Poleg Slovenije in Španije so si preostale štiri olimpijske vozovnice zagotovile Hrvaška, Nemčija, Norveška in Madžarska. Na igre so že uvrščene Francija (gostiteljica), Danska (svetovni prvaki), Japonska (celinski prvaki), Argentina, Egipt in Švedska

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji