Bakla 2024

Na starodavni Olimpiji zagorel olimpijski ogenj

Na starodavni Olimpiji zagorel olimpijski ogenj
Danes so v starodavni grški Olimpiji pred prižgali olimpijski ogenj. Plamen uteleša svetovni mir. olimpijske vrednote in upanje, danes pa bo svojo pot začel po Grčiji, nato pa odplul proti Franciji.

Med pomembnimi gosti, ki so se udeležili iger, so bili tudi predsednik MOKa Thomas Bach, grška predsednica Katerina Sakellaropoulou, podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas, predsednik organizacijskega odbora Pariz 2024 Tony Estanguet, predsednik francoskega nacionalnega olimpijskega komiteja, in član MOK David Lappartient, člana MOK v Franciji, Guy Drut in Jean-Christophe Rolland, francoska ministrica za šport ter olimpijske in paraolimpijske igre Amélie Oudéa-Castéra, predsednik koordinacijske komisije MOK Pariz 2024 Pierre-Olivier Beckers Vieujant in županja Pariza Anne Hidalgo.

Zbrane je nagovoril predsednik Bach, ki je v svojem govoru omenil predanost organizatorjev iger ohranjati olimpijske vrednote in podpirati svetovno enotnost. 

"Olimpijske igre so edini dogodek, ki združuje ves svet v mirnem tekmovanju. Olimpijski športniki pošiljajo močno sporočilo: da, mogoče je ostro tekmovati med seboj in hkrati mirno živeti skupaj pod eno streho. Športniki bodo zasijali in nam pokazali, kakšne veličine so sposobni ljudje z vso svojo odličnostjo, odločnostjo in vzdržljivostjo."

Govor je nadaljeval z besedami: "Zaradi te moči športa bodo olimpijske igre v Parizu 2024 velik simbol človeške odličnosti in enotnosti vsega človeštva v vsej njegovi raznolikosti. Ta pričakovanja delijo milijarde ljudi po vsem svetu. V teh težkih časih, ki jih živimo, ko so vojne in konflikti v porastu, so ljudje naveličani vsega sovraštva, agresije in negativnih novic, s katerimi se srečujejo dan za dnem. V njihovih srcih - v srcih vseh nas - hrepenijo po nečem, kar bi nas združilo. Hrepenimo po nečem, kar bi nas združevalo. Hrepenimo po nečem, kar nam daje upanje."

Pohvalil je tudi združene napore organizatorja organizirati uspešne igre. Pri tem je pohvalil inovativnost organizacijskega komiteja, in izrazil zaupanje v priprave za organizacijo nepozabnih iger. O tem je tudi spregovoril v svojem govoru. 

"Olimpijski ogenj bo ponesel olimpijski duh od tod, od naših starodavnih korenin, prek celotne Francije do Pariza, da bo mesto luči še bolj zasijalo. Olimpijski ogenj bo sijal nad prvimi olimpijskimi igrami, ki jih bodo od začetka do konca navdihovale reforme našega olimpijskega programa. Te olimpijske igre bodo mlajše, bolj vključujoče, bolj urbane in bolj trajnostne. To bodo sploh prve olimpijske igre s popolno enakopravnostjo spolov, saj je MOK športnicam in športnikom dodelil natanko 50 odstotkov mest."

Slovesnost je ponudila izvrstno priložnost za predstavitev vloženega dela v organizacijo iger Pariz 2024 in uresničevanje Olimpijske agende 2020 : ustvarjati zapuščino še pred samim začetkom olimpijskih tekmovanj. Organizatorji pariških iger 2024 so za moto izbrali "Games Wide Open", ki je v svoje gibanje zajel že več milijonov ljudi. Spodbuja namreč giabnje, izobraževanje, inkluzijo, enakopravnost in trajnost. 

Na slovesnosti je zbrane nagovoril tudi Tony Estanguet, predsednik organizacijskega odbora iger. 

"Francija je pripravljena sprejeti olimpijske igre sto let po zadnji poletni izvedbi na naših tleh. V velik ponos in čast nam je, da bomo olimpijske igre gostili v državi njihovega ustanovitelja Pierra de Coubertina, kjer ohranjamo zelo močno in posebno povezavo z olimpizmom. Po prvi udeležbi žensk na igrah v Parizu leta 1900 in vzpostavitvi prve vasi športnikov za Pariz leta 1924 smo s tretjimi igrami v Parizu v Franciji pripravljeni napisati novo poglavje v veliki olimpijski zgodovini. MOK in Thomasu Bachu se zahvaljujemo za vztrajno pomoč in podporo v vseh teh letih, ki nam je omogočila, da smo si zamislili in ustvarili igre, ki niso le spektakularne, ampak tudi odgovornejše, zlasti z okoljskega vidika, zaradi česar bodo še toliko bolj izjemne. Skupaj bomo pripravili odlične igre, ki se začnejo danes, s štafeto olimpijske bakle!"

S slovesim prižigom olimpijskega ognja po starodavnem izročilu v Herinem templju, so se posvetili zapuščini prvotnih olimpijskih iger, in okrepili vez med antičnimi in modernimi igrami. Ogenj je prižgala visoka svečenica, nato pa ga je, skupaj z oljčno vejico, simbolom miru, predala prvemu nosilcu bakle. Ta čast je pripadla grškemu veslaču, dobitniku zlate olimpijske kolajne iz Tokia 2020, Stefanosu Ntouskosu, ki jo je nato predal Laure Manaudou, prvi francoski nosilki na grški zemlji in olimpijski prvakinji v plavanju na 400 metrov v prostem slogu iz Aten 2004 ter trikratni olimpijki. 

Olimpijski ogenj po najprej 11 potoval po 5.000 kilometrov dolgi poti po Grčiji, nato pa bo predan francoskim organizatorjem na stadionu Panathenaic v Atenah. V Atenah se bo vkrcal na zgodovinsko trojambornico Belem, s katero se bo podal na plovbo po Mediteranu kot simbol dolgoletnega prijateljstva med Grčijo in Francijo. 8.maja bo pomorsko pot končal v Marseillu in tam začel s praznovanji v državi gostiteljici iger. 

Več kot 10.000 nosilcev bo 69 nosilo olimpijsko baklo. Ogenj bo obiskal približno 400 mest, prepotoval 65 francoskih regij in potoval celo na prekomorska območja - Guadaloupe, Francoska Gvajana, Martinique, Francoska Polinezija, Reunion in Nova Kaledonija

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji