Bakla 2024

Slovenskim jadralcem nove olimpijske norme

Slovenskim jadralcem nove olimpijske norme
Jadralci so v francoskem Hyeresu lovlli zadnje olimpijske norme. Slovenci so si slabih 90 dni pred otvoritveno slovesnostjo prijadrali tri nove norme in se pridružili že uvrščenemu Toniju Vodišku (formula kajt) in Žan Luki Zelku (ILCA 7).

Lina Eržen ni le osvojila olimpijske norme, temveč postala prva Slovenka, ki bo na igrah nastopila v jadranju na deski. V preteklosti je Slovenija imela dva športnika v tej disciplini – leta 1984 je nastopil Dušan Puh, osem let pozneje v Barceloni pa je v slovenskih barvah jadral Stojan Vidakovič.

"To so bile sanje že zadnja tri leta in z ekipo smo trdo delali, da smo prišli do tega cilja. Ne morem verjeti, da se to res dogaja, in mislim, da bo prišlo za mano šele nekaj dni zatem, ko pridem domov," je v izjavi za JZS po zagotovljeni olimpijski normi dejala prva slovenska predstavnica v jadranju na deski o prihajajočem premiernem nastopu na olimpijskih igrah.
 
Olimpijsko normo si je prijadral tudi dvojec v razredu 470, Tina Mrak in Jakob Božič, ki sta regato končala na prvem in tretjem mestu, kar je zadostovalo za osvojitev nove slovenske olimpijske norme. To bodo za Tino Mrak že četrte olimpijske igre – nastopila je že na igrah v Londonu 2012, Rio de Janeiru 2016 in Tokiu 2020, kjer je skupaj z Veroniko Macarol tekmovanje v razredu 470 zasedla 5. mesto. Ob doseženi normi sta nastop pokomentirala oba, Mrakova in Božič.
 
"Za nami je konec rednega dela regat, jutri naju čaka še regata za medalje. Z današnjim jadranjem sva res zelo zadovoljna, zasedla sva prvo in tretje mesto ter pokazala to, po kar sva prišla. Jutri naju čaka še formalnost v regati za medalje," je o nastopu povedala Tina Mrak, Jakob Božič pa je ob tem dodal: "Nekaj dni sva še držala nasprotnike, danes pa dokazala, da znava jadrati tudi bolje in gremo v Pariz."
 
Na regati je nastopil tudi mladinski dvojec Martin Fras in Mija Škerlavaj, ki sta tekmovanje končala na skupnem 26. mestu. Slovenija je imela predstavnike tudi v finalu regate razredov IQFoil in formula kajt. Poleg Line Eržen sta nastopila tudi Val Eržen in Marina Vodišek. Oba sta prikazala izvrstne nastope, a sta le za las zgrešila olimpijsko normo.

V petkovem delu tekmovanja si je normo prijadrala tudi Lin Pletikos v ILCA 6, ki je v finalu dosegla tretje mesto.  
 

Glavni sponzor

Glavni medijski sponzor

Veliki sponzorji

Sponzorji